Index Vakbarát Hírportál

Miről szól az európai film? A döntősök megmondják

2014. december 3., szerda 10:24

Mi határozza meg az európai mozit? A sokfajta identitás, a történetek, a különböző karakterek, a történelmi erők vagy csupán a történetmesélés egyedi módja? Erről kérdezte az EP sajtóidorája a Lux-díjra jelölt három film rendezőjét: Céline Sciammát, Pawel Pawlikowskit és Rok Bičeket. A díjat, amelyet a képviselők szavazatai alapján ítélnek oda, december 17-én adják át Strasbourgban.

A rendezők ezt mondták filmjeikről:

Filmjeim az identitásról mesélnek. Arról, hogy miként jelöli ki annak határait a kultúra, a család, a lakóhely, a bőrszín, a szexuális orientáció, és hogyan határozhatja meg, találhatja ki magát valaki újra és újra.

Céline Sciamma, a Lányok c. francia film rendezője az identitásról

Az Ida egyike azon történeteknek, amelyek máshol valószínűleg nem történhetnének meg. Olyan paradoxonokkal és kétértelműségekkel van tele, mint például az európai történelem. Európában tudjuk, hogy mennyire összetettek lehetnek a dolgok, mennyire másnak tűnhet ugyanaz a dolog, például a határ két oldaláról. Ez a jelenség rendkívül ritka és rendkívül európai.

Pawel Pawlikowski, az Ida c. lengyel–dán film rendezője az európai paradoxonról

Az Osztályellenség története minden európai nép története. Bármelyik középiskolában megtörténhet, bárhol Európában. A legnagyobb probléma az, hogy nem sokat tudunk a kisebb országok filmjeiről. A szlovén filmek például nem igazán ismertek Európában, ezért is fontos, hogy idén külön figyelmet kap az ország mozija.

Rok Biček, az Osztályellenség c. szlovén film rendezője az egyetemes történetekről, az európai moziról és a Lux-díjról

Mi is láttuk a filmeket

Az Index filmkritikája szerint az Ida annak ellenére a legígéretesebb, hogy fekete-fehér, ami általában közönségriasztó:

Ha csak egy filmet néz meg, az a lengyel Ida legyen: igen, szörnyen hangzik, hogy fekete-fehér, 4:3-as képarányban készült film, ami egy apácáról szól a hatvanas években, de ettől még egy nagyon finom és felkavaró felnőttéválás-történet: egy fogadalmára készülő apácanövendék megtudja, hogy zsidó származású holokauszttúlélő, egyetlen élő rokona pedig egy véreskezű kommer bírónő.

IDA Movie Trailer (2014)

Az Idát az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2014. december 5-én, pénteken 18:00 órától az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház u. 35) is levetíti. A Lux-díj döntős filmjeit december 1–3. között Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban is bemutatják. További hírek az Európai Parlamentből ezen a linken.

Rovatok