Index Vakbarát Hírportál

Egyre több európai megy a Közel-Keletre harcolni

2014. december 6., szombat 19:35

A közel-keleti fegyveres konfliktusokban harcoló úgynevezett külföldi harcosok, az Európai Unióból útnak indult, majd hazatérni igyekvő dzsihádisták jelentette fenyegetésre figyelmeztetett Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter az uniós tárcavezetők brüsszeli tanácskozását követően, írja az MTI.

A francia miniszter szerint a veszély valós, és minden eszközt be kell vetni a visszatérő dzsihádisták azonosítása és ártalmatlanítása érdekében. Nevük mellőzését kérő források szerint pedig nagy a valószínűsége egy európai területen elkövetett terrorcselekménynek, és mindaddig lesz, aki talál okot, hogy a szélsőségesekhez csatlakozzon, míg a konfliktus véget nem ér Szíriában és Irakban.

Kisebb akciók jöhetnek

Gilles de Kerchove, az unió terrorellenes koordinátora rámutatott, hogy alapvetően nem a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz mérhető, nagy léptékű merényletektől kell tartani, hanem olyan terrorakcióktól, lövöldözésektől, amilyen például a brüsszeli zsidó múzeumnál történt, ahol egy algériai származású francia férfi, aki több mint egy évet tölthetett Szíriában, négy embert lőtt agyon.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csökkent az Európából a dzsihádisták közé álló fiatalok száma, sőt egyes országokból, így például Németországból mind többen indulnak a Közel-Keletre.

Cazeneuve elmondása szerint Franciaországból idén csaknem kétszer annyian csatlakoztak a szélsőségesekhez, mint tavaly, a dzsihádisták soraiban harcoló mintegy 3000 európai több mint harmada francia.

Az európai állampolgársággal rendelkező dzsihádisták kiszűréséhez módosítani kellene a schengeni övezet szabályait, Cazeneuve szerint továbbá egy, a légi utasok adatait tartalmazó európai adatbázis létrehozásáról is meg kell állapodni az Európai Parlamenttel, mert erre az eszközre is szükség van a terroristák kiszűréséhez.

Rovatok