Index Vakbarát Hírportál

Ratifikálta az Európai Parlament az EU-grúz társulási megállapodást

2014. december 19., péntek 11:40

Az Európai Parlament megszavazta az Európai Unió és Grúzia közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás ratifikálását. Az EP képviselői közül 490 szavazott a megegyezés mellett, 76 ellene voksolt, 57 pedig tartózkodott.

"Ez a megállapodás azon elhatározásunk eredménye, hogy támogassunk egy demokratikus, stabil és virágzó országot egy számunka stratégiai fontossággal bíró térségben" - jelentette ki az MTI szerint Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa. A politikus mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a volt szovjet tagköztársaságnak hosszú utat kell még megtennie a jogállamiság és a demokrácia tökéletesítése érdekében.

A teljes integráció a cél

Irakli Garibasvili, Grúzia kormányfője sajtóközleményben üdvözölte a ratifikációt. "Az utóbbi években keményen dolgoztunk azokért a demokratikus reformokért, amelyek ezekhez a sikerekhez vezettek" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Az egyezség szerinte "lehetővé teszi a továbbhaladást a végső cél, a teljes európai uniós integráció felé".

Az EP-képviselők emellett egy olyan határozatot is megszavaztak, amely szerint a társulási egyezmény Grúzia egész, nemzetközileg elismert területére érvényes, habár Oroszország továbbra is ellenőrzése alatt tartja a két szakadár grúz tartományt, Abháziát és Dél-Oszétiát. Az Európai Parlament elítélte a novemberben aláírt orosz-abház szövetségi és stratégiai partnerségi szerződést, és annak visszavonására szólította fel Moszkvát.

Az Európai Unió június végén írt alá társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Moldovával, Grúziával és Ukrajnával, miután a három ország úgy döntött, hogy az orosz nyomásgyakorlás ellenére közeledni szeretne Európához.

Rovatok