Index Vakbarát Hírportál

Zöldek: EP-vitát az orosz feketelistáról

2015. június 1., hétfő 09:12

A Zöldek európai parlamenti képviselőcsoportja szorgalmazza, hogy az EP tűzze napirendre a 89 európai politikus, illetve tisztviselő ellen elrendelt orosz beutazási tilalmat.

"A Zöldek - Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportja parlamenti vitát kezdeményezett a lista következményeiről" - olvasható az MTI szerint a közleményben, amit Rebecca Harms, a képviselőcsoport elnöke írt alá. A Zöldek szerint "a képviselőknek mielőbb meg kell vizsgálniuk azt, hogy jelen körülmények között lehetséges-e fenntartani a párbeszédet az orosz parlamenttel, és ha igen, hogyan".

Az elmúlt napokban több európai szóvivő is megalapozatlannak és önkényesnek nevezte az orosz feketelistát, mert azzal nem pusztán a Moszkvát élesen bíráló politikusokat és közéleti személyiségeket, hanem katonai és titkosszolgálati tisztségviselőket is eltiltottak az oroszországi beutazástól.

A neveket maguk az orosz hatóságok eddig nem hozták nyilvánosságra, de több külföldi internetes portálon is megjelent a névsor. Az érintettek legtöbbje lengyel állampolgár, de szép számban vannak a listán britek, németek, svédek, észtek és litvánok is. A kitiltottak között van például Guy Verhofstadt volt belga kormányfő, az EP liberális frakciójának vezetője, Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettes, Malcolm Rifkind egykori brit védelmi miniszter és Jerzy Buzek, az Európai Parlament volt elnöke, egykori lengyel miniszterelnök. A Zöldek EP-frakciójának tagjai közül szerepelnek a listán Rebecca Harms mellett Heidi Hautala és Daniel Cohn-Bendit volt társelnökök is.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek a hét végén név nélkül nyilatkozó orosz külügyi illetékes elismerte az orosz válaszintézkedések létét, azt, hogy a vízumtilalmi lista 89 nevet tartalmaz. Az orosz forrás szerint 17 EU-tagállam polgárai szerepelnek a listán, viszont nincs köztük magyar, osztrák, ír, ciprusi, portugál, szlovák, szlovén, horvát, luxemburgi és máltai állampolgár.

Rovatok