Index Vakbarát Hírportál

Edward Snowden az EP emberi jogi díjának jelöltjei között

2015. október 2., péntek 14:46

Az Európai Parlament Szaharov-díjának hat idei jelöltjét ismertették ezen a héten az EP szakbizottságaiban. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj nyertesét októberben választják ki.

Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Tavaly a díjat
Denis Mukwege kongói orvos kapta, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során nemi erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testének és életének újjáépítésén dolgozik.

A 2015-ös Szaharov-díj jelöltjei

Meszerics Tamás, az LMP képviselője szerint bloggerként a világ egyik leginkább elnyomó társadalmi rendszerében Raif Badawi a véleményszabadság igazi szimbólumává vált. „Európa nem maradhat csendben, amikor embereket kínozhatnak pusztán a véleményük kimondásáért Szaúd-Arábiában" - mondta az EP-képviselő.

 Hogyan választják ki a díjazottat?

A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok választják ki a három döntőst, akik közül később az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat.

Rovatok