Index Vakbarát Hírportál

Európai Parlament: a tagállamok fizzesenek a menekültügyi kasszába

2015. november 12., csütörtök 11:36 | aznap frissítve

A Szíriát és Afrikát segítő két új uniós alapból 2,22 milliárd euró hiányzik még.

„Az Európai Unió dicséretes lépéseket tesz azért, hogy megteremtse a migrációs válság kezelésének pénzügyi hátterét, de mi a helyzet a tagállamokkal? Továbbra is 2 milliárd euróval elmaradnak az uniós hozzájárulás mértékétől” – mutatott rá az Európai Parlament szerda esti vitáján Eider Gardiazábal Rubial  spanyol szociáldemokrata képviselő.

Az EU-s tagállamok a Miniszterek Tanácsának több egymást követő ülésén ígéretet tettek, hogy biztosítják a migrációs válság kezelését szolgáló pénzügyi forrásokat. Az Európai Bizottság (EB) a közös költségvetésből 2015 és 2016 során 9,2 milliárd eurót szán erre a célra. Azonban a Bizottság november 6-i adatai azt mutatják, hogy az uniós erőfeszítést kiegészíteni hivatott nemzeti hozzájárulások még mindig alacsony szinten vannak: a szíriai regionális alapból 467,6 millió euró, az Afrika-alapból pedig 1,75 milliárd euró hiányzik. Humanitárius segélyezésre további 59,6 millió eurót vár a Bizottság a tagállamoktól.

Honnan kerítsék elő a pénzt?

„A Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra, hogy különböző elszámolási okokból 9,4 milliárd euróval csökkennek a tagállami uniós befizetések. Szép gesztus lenne (...), ha ennek a pénznek egy részét az alapokba fizetnék be" – hívta föl a figyelmet Rubial.

José Manuel Fernandes, az Európai Néppárt portugál képviselője szerint is lenne hová nyúlni a hiányzó milliárdokért. A  2016-os költségvetés parlamenti főtárgyalójaként rálát a jövő évi büdzsére, és a számításai szerint a tagállamok jövőre e xtra 2,3 milliárd euróhoz jutnak az uniós bírságokból és vámbevételekből. „Ez pont ugyanannyi, mint amennyit a két alapba be kellene fizetniük. Ezt a befizetést így minden további pénzügyi erőfeszítés nélkül meg tudnák tenni” – mutatott rá.

Csak felszíni kezelésre elég ez az összeg

Gérard Deprez (liberális-demokrata frakció, Belgium), a 2016-os költségvetés másik jelentéstevője úgy gondolja, hogy alulbecsüljük a helyzet súlyosságát. „A Szíriával szomszédos országokban élő két milliárd szír menekültre és a Szírián belül hontalan négy-öt milliárdra szánt egy milliárd euró csak felszíni kezelésre elég.” Az is kérdés, vetette föl, hogy kinek adjuk a pénzt? A török elnöknek, Erdogannak, aki kéri a pénzt,  vagy a civil szervezeteknek?

Az ír baloldali Liadh Ní Riada képviselő az alapokat, azok programjait és projektjeit összefogó stratégiát hiányolta.

Máltán még adakozhatnak a miniszterek

A vita elején és végén felszólaló  Kristalina  Georgieva EB-alelnök reményét fejezte ki, hogy a jelenleg is zajló vallettai csúcstalálkozón a tagállamok további felajánlásokat tesznek az Afrika-alap számára. A kormányokat összefogó Tanács részéről Nicolas Schmit luxemburgi miniszter is elismerte: a tagállami „hozzájárulások szintje még nem kielégítő.” 

Rovatok