Index Vakbarát Hírportál

Deli Andor: Nem maradhat a Nyugat-Balkán a szűk keresztmetszet

2015. november 17., kedd 11:36

"Meggyőződésem, hogy a Nyugat-Balkán nem maradhat az európai közlekedés szűk keresztmetszete" - mondta Deli Andor "A Nyugat-Balkán összekapcsolása az EU-val" című brüsszeli közlekedési konferencián.

A konferenciát Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő szervezte közösen a Szerb Gazdasági- és Iparkamarával, arra keresvén a választ, hogyan lehet a Nyugat-Balkán országait sikeresen rákapcsolni a fő európai közlekedési hálózatokra, milyen kihívások elé néznek az országok és mely megoldások állnak ehhez rendelkezésre.

A felszólalók között jelen volt az Európai Bizottság több magas rangú képviselője, EP-képviselők, a magyar és a szerb kormány képviselői, az Európai Fejlesztési Bank munkatársa valamint a gazdasági élet résztvevői is. A Bizottság szakértői a pénzügyi lehetőségekre és a jövőbeni kihívásokra fókuszáltak.

Külön kiemelték, hogy a rendelkezésre álló 1 milliárd euró felhasználásához fontos, hogy kész és ütőképes projektek álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy az úgynevezett egységes európai folyosó hatás megvalósulhasson. "A régió összekötése elsősorban gazdasági hozadékkal jár, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy nagyban hozzájárul a regionális együttműködéshez is, amely nélkülözhetetlen a gazdasági és politikai stabilitáshoz" - zárta hozzászólását Deli Andor.

Rovatok