Index Vakbarát Hírportál

EP: a menekültek nem terroristák

2015. november 25., szerda 14:17

A Fidesz európai parlamenti frakciójának vezetője szerint „elfogadhatatlanok” azok a kijelentések, amelyek szerint az Európába érkező menekültek terroristák lennének. Nagyobb biztonságra viszont szükség van.

A menekülteket a terroristákkal azonosító politikusi kijelentések csak tovább szítják azoknak a gyűlöletét és kiábrándultságát, akik csatlakoznak a terroristacsoportokhoz, érvelt több képviselő egy szerdai vitában az Európai Parlamentben. A tagállamok, ahelyett, hogy kikezdik az uniós szabadságjogokat és toleranciát, inkább a biztonságot kellene, hogy fokozzák. Szorosabbra kell fűzni a titkosszolgálati együttműködést, felpörgetni az adatcserét, mondták.

„Elsősorban az áldozatokra és azok családjaira kell gondolnunk”, nem a terroristákra, mondta a néppárti képviselőcsoport német elnöke, Manfred Weber, „elfogadhatatlannak” nevezve azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az Európába érkező menekültek terroristák lennének – hiszen „a terrorizmus áldozatairól van szó”. „Meg kell állapodnunk az utasnyilvántartásról, előre kell lépnünk az Europol és az adatvédelmi irányelv ügyében, meg kell szüntetnünk a terrorizmus finanszírozását, és meg kell alkotni az adattárolásra vonatkozó jogszabályokat” – fogalmazott Weber.  

„Vállvetve kiállunk a Francia Köztársaság mellett (…). A Francia Köztársaság a mi köztársaságunk is” – mondta az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

Nem hiszem, hogy egyenlőségjelet kellene tennünk egyrészről a menekültek, menedékkérők és bevándorlók, másrészről pedig a terroristák közé (…). Akik a párizsi támadást végrehajtották, ugyanazok, akik menekülésre kényszerítik a Föld balszerencse sújtotta boldogtalanjait.

A szociáldemokraták olasz elnöke, Gianni Pittella kijelentette: „Európa nem hagyja, hogy a terrorizmus megváltoztassa.”

A párizsi támadás nem válhat Európa szeptember tizenegyedikévé

– figyelmeztetett, kiemelve, hogy Európának egységesnek kell maradnia, és a kezdeményezést magához ragadva intelligens titkosszolgálati eszközökbe kell befektetnie. „Azon dolgozunk, hogy az év vége előtt megszülethessen a megállapodás az utasnyilvántartási rendszerről" - jelentette ki.

A terroristáknak nem akadály a határ, viszont a rendőrség és a titkosszolgálat számára még mindig az

– mondta a liberálisok belga vezére, Guy Verhofstadt. „Ha az állami önrendelkezés és a biztonság között kell választanom, én a biztonságra szavazok” – tette hozzá. Az uniós utasnyilvántartási rendszerre vonatkozó javaslat kapcsán kijelentette: „Valamilyen kötelező információcsere-egyezményre (…), egységes fellépésre az Iszlám Állam legyőzésére (…), és európai titkosszolgálatra van szükség.”

Az euroszkeptikus EFDD képviselőcsoport nevében felszólaló brit Paul Nuttall a „szaúdi wahhabizmusra” sújtana le és eltörölné a schengeni övezeten belüli szabad mozgást. Ugyanezt javasolta a másik euroszkeptikus képviselőcsoportot, az ENF-et vezető francia Marine Le Pen, aki a francia katonasági és rendőrségi kiadásokat csökkentő „ránk kényszerített megszorításokat” okolta a párizsi terrortámadás sikeréért.

Rovatok