Index Vakbarát Hírportál

Minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az EU-ban

2015. november 27., péntek 22:53

Magyarországon a gyermekek 41,4 százaléka nehéz körülmények között él az Eurostat adatai szerint.

Kedden elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament felszólította az EU-s tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért.

Az állásfoglalásért felelős Inês Cristina Zuber baloldali portugál képviselő szerint „a megszorító intézkedések miatt fajult idáig a helyzet, amely egyre rosszabb lesz”. A tagállamoknak biztosítaniuk kell az oktatáshoz, valamint az egészségügyi- és szociális ellátáshoz való hozzáférést a gyermekek és családjuk számára, és gondoskodniuk kell a megfelelő étkeztetésről és lakhatásról is, vélte a képviselő.

Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van többek között a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és étkezéshez.

Az Eurostat statisztikái szerint tavaly mintegy 26 millió gyermeket fenyegetett szegénység vagy társadalmi kirekesztés Európában. Ez az Unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti.

Bár az arányok nagyon eltérőek, minden tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között. Romániában a gyermekek 51 százalékát, Bulgáriában pedig 45,2 százalékát fenyegeti a szegénység. Magyarországon ez az arány 41,4 százalék, így az ország a sor végéről a harmadik az uniós tagállamok között. Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata.

„Ez is bizonyítja, hogy az elmúlt években tragikus szociális krízis alakult ki a magyar társadalomban.

Háromszázezer gyermek él rendkívül rossz táplálkozási körülmények között, ötven-hatvanezer gyermek pedig nem jut mindennap rendes táplálékhoz

– nyilatkozta Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a strasbourgi plenáris ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. – El fogom küldeni a most szavazásra kerülő európai parlamenti javaslatcsomagot a magyar Országgyűlés minden kormánypárti képviselőjének, hogy tanuljanak belőle és hajtsák végre a gyermekek érdekében. Az egészségügy, az oktatás, a lakhatás és az étkeztetés kérdésében még bőven van mit tennünk Magyarországon!” – mondta Ujhelyi.

Rovatok