Index Vakbarát Hírportál

Ezek lesznek az Európai Parlament fő témái 2016-ban

2016. január 13., szerda 17:02

2016-ban is sűrű az Európai Parlament programja. Az EP-képviselők számos témával foglalkoznak, amelyek közül kiemelt hangsúlyt kap idén a menekültválság kezelése és az EU klímamegállapodásban foglalt vállalásainak teljesítése. Fontos, hogy nagyobb hatáskört kapjanak a bűnüldöző szervek a terrortámadások kivédése érdekében, igazságosabb legyen a vállalati adózás az Unióban, valamint hatékonyabb legyen a személyes adatok védelme. Az EP sajtóosztályának összefoglalója 2016 fő témáiról.

Migráció

Emberek százezrei kényszerülnek elhagyni otthonukat és igyekeznek menedéket találni Európában, kihívás elé állítva ezzel az Uniót és a tagállamokat. A Parlament az év elején fogalmazza meg álláspontját az Európai Bizottság menedékkérők áttelepítésére vonatkozó hosszú távú javaslatáról. Az abban megfogalmazott lépéseknek köszönhetően enyhülne a nyomás a menekültek legnagyobb részét befogadó tagországokon, valamint létrejönne egy új, határellenőrzéssel foglalkozó uniós ügynökség. Az EP-képviselők szavaznak a biztonságosnak minősített országok listájáról, amelynek köszönhetően a jövőben gyorsabban bírálják el a menekültkérelmeket.

Biztonság és személyes adatok védelme

A tavalyi évben elkövetett terrortámadások után újra reflektorfénybe került a légi utasok adatainak használata, amely segítené a gyanúsítottak elfogását. Az EP-képviselők és a tagállamok kormányainak képviselői 2015 decemberében előzetes megállapodást kötöttek az utasadat-nyilvántartásról, következő lépésként plenáris ülésen szavaz az erre vonatkozó javaslatról az EP.

A Parlament és a Tanács tavaly novemberben informális megállapodást kötött, hogy megerősítik az Europol szerepét, amely az EU egyik leghatékonyabb fegyvere a terrorizmus elleni fellépésben. Plenáris ülésen tavasszal szavaz róla az EP.

Az EP-képviselők 2012 óta dolgoznak az uniós adatvédelmi reformon. Decemberben a Parlament és a Tanács informális megállapodást kötött az új szabályokról, így folyamatban van azok véglegesítése. A reform lehetővé tenné, hogy mindenki maga rendelkezhessen az online adatai felett.

Adórendszer és klímaváltozás

Az átláthatóbb adórendszer érdekében a nagyvállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik - javasolja a tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottság állásfoglalásában, amelyet már plenáris ülésen is megszavazott a Parlament. 2016-ban a tavaly decemberben létrehozott „feltételes adómegállapítások és jellegükben vagy hatásukban hasonló egyéb intézkedések 2." különbizottság viszi tovább a munkát ezen a területen.

A Parlament vizsgálóbizottságot állított fel az autók kibocsátásmérési tesztjeire vonatkozó uniós szabályzás megsértésének vizsgálatára.

Még napirenden

Az Európai Parlament egységes digitális piac előmozdításáról szóló jelentéséről januárban szavaznak az EP-képviselők.

Az EP folytatja a vizsgálódást a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi megállapodáshoz (TISA), illetve az EU–USA transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerséghez (TTIP) kapcsolódóan.

Az EP-képviselők lépéseket tesznek a körkörös gazdaság előremozdításáért, amely az újrahasznosítás mellett növelné a termékek élethosszát; valamint dolgozik az energiaunió kiépítéséért.

Rovatok