Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament a dízelbotrányban nyomoz

2016. január 21., csütörtök 16:17

Az EP csütörtökön kinevezte annak a vizsgálóbizottságnak a tagjait, mely a kibocsátásmérés tesztelésére vonatkozó EU-s szabályok gépjárműgyártók általi megsértését vizsgálja.

A negyvenöt fős csapat az Európai Bizottság és a tagállamok állítólagos mulasztását is vizsgálja az EU-s szabályok betartatása terén. Fél év múlva számolnak be róla először, hogy mire jutottak, egy év múlva pedig végleges jelentést írnak.

Arra keresnek választ: tényleg igaz-e, hogy

Fideszes és MSZP-s magyar képviselő a vizsgálóbizottságban

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) lett a vizsgálóbizottság magyar tagja, Szanyi Tibort (MSZP) póttagnak választották.

„Ne tévedjünk, ez nem csak a botrányban szereplő Volkswagen csoportról szól, hanem a megállapításokat minden autógyárnak figyelembe kell vennie – írta közleményben Szanyi Tibor. – Megjegyzem, a botrányt kiváltó elemzés – amelyet egy amerikai környezetvédelmi ügynökség, több civil szervezettel együttműködve készített – nem terjed ki minden márkára. A folyamat ezért Magyarországot is érintheti, magyarországi munkahelyekre lehet hatással, hisz ezen mérési protokollok és eljárások minden termelőegységben azonos elvek szerint zajlanak! Az egyes technikai megoldások ma már nem titkos eszközök, egy- egy újítás hamar elterjed más márkáknál is. Öröm az ürömben, hogy a botrány viszont alapot teremthet például arra is, hogy a cégek több forrást fektessenek például az elektromos autók fejlesztésébe.”

Rovatok