Index Vakbarát Hírportál

A vallási közösségek a békés együttélés mintái

2016. január 26., kedd 18:56

A vallásközi párbeszéd és a békés társadalmi együttélés pozitív modelljeiről rendezett konferenciát Brüsszelben az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportja az Európai Parlamentben. A tanácskozást Hölvényi György, a munkacsoport társelnöke, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament alelnöke kezdeményezte azzal a céllal, hogy bemutassák a vallások békés és aktív együttélését a sokszínű albán modell tanulságai alapján.

Antonio Tajani parlamenti alelnök köszöntőjében rámutatott, hogy Albánia ma egy pozitív üzenetet küld Európának: lehetséges a béke keresztények, zsidók és muszlimok között, ezért nekünk is optimistának kell lennünk. A néppárti politikus elmondta, ez a brüsszeli találkozó a Szent Egyed Közösség tavaly szeptemberi tiranai vallásközi konferenciájának szellemiségét viszi tovább, amely a „Vallások a békéért” címet viselte.

Hölvényi György bevezető előadásában emlékeztetett: Ferenc pápa 2014-ben Albániát választotta első apostoli látogatásának helyszínéül, amellyel ráirányította a nemzetközi figyelmet a vallások együttélésének sikeres albán modelljére. A néppárti képviselő rámutatott: a tiranai kommunista rezsim alatt évtizedeken át üldöztetést szenvedett valamennyi egyház az országban. Mára ugyanakkor hatalmas erőfeszítéseket tesznek ezek a közösségek azért, hogy újjáéledve egymást megértve békében éljenek.

Yisrael Finman albániai zsidó főrabbi aláhúzta, csak a tisztelet teremthet alapot az emberek közötti tartós békéhez. A másik fél motivációinak és szellemiségének megértése komoly erőfeszítést igényel mind az egyén, mind a közösségek szintjén, de csak ez képez biztos alapot egy tartós együttéléshez.

Az ország legnagyobb vallási közösségét kitevő muszlim közösség nevében Ali Zaimi alelnök hangsúlyozta, hogy Albánia az iszlám pozitív és működő modelljét kínálja Európában. Reményének adott hangot, hogy országa mihamarabb betagozódik az európai struktúrákba. Közösségük nem a helytelenül interpretált és ellenségképekre épülő iszlámot nyújtja a kontinensnek, hanem a Korán valós tanítása alapján a sokszínűség tiszteletére építi tevékenységét.

Rovatok