Index Vakbarát Hírportál

Harc az ipari kémkedés ellen: az EP-képviselők védenék a kereskedelmi titkokat

2016. január 28., csütörtök 20:59

Az ipari kémkedés egyre komolyabb probléma Európában. Az EP-ben a jogi szakbizottság csütörtökön jóváhagyta azt az új uniós irányelvet, amely védelmet biztosítana a kereskedelmi titkok jogosulatlan megszerzése, felhasználása és közzététele ellen. Constance Le Grip (néppárti, francia) jelentéstevő elmondta: „Az irányelv célja, hogy védje az innovációt és kreativitást Európában”. Az Európai Parlament interjújából az is kiderül, mit jelent az irányelv a közérdekű adatot kiszivárogtatók, az újságírók és a munkavállalók számára.

Kereskedelmi titoknak számít például egy termék gyártási eljárása, a formatervezés, illetve apró titkok, amelytől a termék egyedivé válik. Ezek jelentik a hozzáadott értéket, amiért az európai vállalkozások világszinten versenyképesek. Az irányelv célja, hogy megelőzze a lopást és az ipari kémkedést.

Nem tartoznak az irányelv hatálya alá az újságírók és a közérdekű adatot, vagy visszaéléseket bejelentők, akik az európai közérdeket védik, valamint a mobilitás megőrzése érdekében a munkavállalók sem.

Rovatok