Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság megadóztatná a nagyvállalatokat

2016. február 2., kedd 16:28

Becslések szerint az adócsalás és adóelkerülés miatt évente mintegy 50-70 milliárd euró körüli összeg kiesik a költségvetésből.

Az adócsalás és adóelkerülés évek óta károkat okoz az EU gazdaságában, a Lux-Leaks-ügy kapcsán pedig felmerült a gyanú, hogy tagállamok adókedvezményt nyújtottak nagyvállalatoknak, ami komoly bevételkiesést jelent a költségvetésben. Az Európai Bizottság becslései szerint az adócsalás és adóelkerülés miatt évente mintegy 50-70 milliárd euró körüli összeg kiesik a költségvetésből. A kedden az Európai Parlamentben ismertetett javaslat létrehozna egy közös konszolidált társaságiadó-alapot (CCCTB), és kikényszerítené, hogy a vállalatok ott fizessenek adót, ahol a profitot termelik.

A közös konszolidált társaságiadó-alap esetében a tagállamoknak meg kell állapodniuk abban, hogy a vállalkozások mely típusú bevételeire vetnek ki adót. Ez nem azt jelenti, hogy teljes mértékben harmonizálják az adókat, viszont nagyobb átláthatóságot eredményez.

Az EP információcserét és a közérdekű bejelentők védelmét sürgeti

A Parlament támogatja a Bizottság javaslatait. Az Anneliese Dodds (szocialista, brit) és Luděk Niedermayer (néppárti, cseh) témafelelősök által jegyzett jelentésében olyan szabályok kidolgozását kéri a Bizottságtól, amelyek köteleznék a tagállamokat, hogy tájékoztassák egymást, ha csökkenteni kívánják valamely nagyvállalat adóterheit. 

Az EP emellett nagyobb védelmet biztosítana  a közérdekű bejelentőknek és kötelezné a multinacionális cégeket, hogy országonként készítsék el a nyereségről és az adózásról szóló beszámolóikat.

Számos EP-képviselő üdvözölte a Bizottság akciótervét. Alain Lamassoure (néppárti, francia) elmondta: „A Google adóügyei az Egyesült Királyságban jól példázzák, hogy miért van szükség a globálisan működő vállalatok adóügyeinek egységes, európai szintű megközelítésére”.

Verseny a tagállamok között

A gazdasági válságot követően számos tagállam megszorító intézkedéseket vezetett be, hogy javítson a költségvetési mérlegén. Ugyanakkor néhány kormány az adóterheket csökkentő egyezséget ajánlott bizonyos nagyvállalatoknak, amelyek így kevesebb adót fizettek, ez pedig bevételkiesést jelentett más tagállamokban is.

2015 októberében az Európai Bizottság megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia megsértette az uniós állami támogatási szabályokat, mivel mintegy 20-30 millió értékben adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetve a Trade and Starbucks vállalatok részére. Januárban az is kiderült, hogy Belgium adókedvezményeket biztosított legalább 35 multinacionális vállalatnak. Az Európai Bizottság mintegy 700 millió euró visszafizetésére kötelezte a cégeket.

Rovatok