Index Vakbarát Hírportál

Kósa Ádám: jó gyakorlatok cseréjével a feketemunka ellen

2016. február 2., kedd 21:55

Az Európai Parlament Strasbourgban elismerte, hogy a feketemunka európai szintű probléma, amely nemcsak a munkavállalókra gyakorol negatív hatást, de az állami adóbevételekben és szociális hozzájárulásban is súlyos hiányokat okoz – írja közleményében Kósa Ádám.

A tagállamokban nem ritka a 15-20%-os feketefoglalkoztatás sem, ezért az Európai Bizottság támogatja egy platform felállítását, amelynek feladata a tagállami jó gyakorlatok cseréje és a szakmai és érdekvédelmi munka erősítése lesz. A néppárti EP-képviselő üdvözölte a tagállami hatáskört tiszteletben tartó jogszabályi javaslat elfogadását, mivel az elősegíti a bejelentett munkavállalást, a foglalkoztatottak biztonságát és a döntéshozók munkáját a foglalkoztatáspolitika terén.

Az Európai Parlament plenáris vitát tartott a bejelentés nélküli foglalkoztatásról, és megszavazta az előterjesztést egy e téren együttműködést elősegítő európai platform felállításáról. A bejelentés nélküli foglalkoztatás vizsgálatakor az egyik legnehezebb rész a feketemunka terjedelme, amely a legtöbb esetben rejtve marad. Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa, Marianne Thyssen a vitában kiemelte: leginkább a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) területén terjedt el a bejelentés nélküli munkavégzés.

Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint 4780 munkáltató foglalkoztatott bejelentés nélkül munkavállalókat. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentése alapján az ellenőrzés látókörébe került munkáltatók 12%-ánál dolgoztak feketemunkások. Az európai uniós statisztikák szerint Magyarország 2007-2013-as időszakra vonatkozóan Csehország és Luxemburg között helyezkedett el a be nem jelentett munkavégzés tekintetében.

Rovatok