Index Vakbarát Hírportál

Szanyi Tibor: A tagállamok által generált adóverseny munkahelyeket szüntet meg

2016. február 2., kedd 16:50

A tagállamok kormányai által generált adóverseny és a multinacionális vállalatok agresszív adótervezése munkahelyeket szüntet meg, az oktatástól és az egészségügytől vesz el forrásokat. Emellett ellehetetleníti az európai kis- és középvállalatokat (kkv) és elviselhetetlen adóterheket tesz a tisztességes adófizetők vállára, írja közleményében Szanyi Tibor EP-képviselő az Európai Parlament társasági adózásról szóló mai vitájával kapcsolatban.

„Ahhoz, hogy ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot végleg felszámoljuk teljes körű átláthatóságra van szükség. A bizottsági intézkedéscsomag ezt biztosítja, mikor előírja a multinacionális vállalatok számára az országonkénti bontásban történő jelentéstételt, valamint kötelező és automatikus információcserét rendel el a tagállamok feltételes adó-megállapításai kapcsán” - mondta Szanyi a Bizottság társasági adózásról szóló csomagjáról szóló plenáris vitában.

A Bizottság betartotta az ígéretét és elkötelezte magát az adócsalás elleni harcban. Remélhetőleg a Tanács szintén támogatni fogja a gazdasági hatékonyságot sértő és szociális igazságtalanságot fenntartó adórendszer átalakítását, tette hozzá.

„A bizottsági javaslat bár előremutató, azonban még így is van mit tenni. Még mindig hiányzik egy, az adóparadicsomokat pontosan meghatározó európai definíció. Mindaddig értelmetlen európai versenyképességről beszélni, amíg az európai kkv-k akár harmincszor annyi adót fizetnek, mint a multinacionális cégek” – fogalmazott.

Rovatok