Index Vakbarát Hírportál

Az EP zéró toleranciát hirdet a nők elleni támadásokra

2016. február 4., csütörtök 16:02

Európai szintű jogszabály kell a nők elleni erőszak megfékezéséhez, mondták az európai parlamenti képviselők.

„Hatékony intézkedésekre van szükség, nem pedig agyonhallgatásra” – figyelmeztetett Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament (EP) fideszes alelnöke szerda este Strasbourgban, a nők ellen nyilvános helyen végrehajtott szexuális zaklatás és erőszak kérdéséről szóló parlamenti vitán. Pelczné felfoghatatlannak nevezte, hogy a kölni polgármester – aki azt javasolta, hogy a nők tartsanak karnyújtásnyi távolságot, rövid szoknyát ne hordjanak és parfümöt se használjanak – miért a nők meghunyászkodásában látja a megoldást. Szerinte a kölni erőszakoskodók pontosan tudták, hogy hol a határ, csak próbálgatták, meddig mehetnek el. Azt is hozzátette, hogy egy új típusú erőszakkal állunk szemben, amely a fiatal nőket és lányokat érinti leginkább.

Az európai parlamenti képviselők leszögezték: mindent meg kell tenni azért, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák az elkövetőket, függetlenül azok kultúrájától vagy származásától. Ugyanakkor néhány képviselő rámutatott, hogy a nők elleni erőszak nem új, vagy szükségszerűen külföldről származó jelenség az EU-ban.

A képviselők megismételték 2014-ben tett felhívásukat egy, a nők elleni erőszakkal szembeni EU-s irányelv elfogadására. A képviselők szerint kevés előrelépés történt a nők elleni erőszak megszüntetésében és felhívták az EU-tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb ratifikálják az isztambuli egyezményt. Az EU 28 tagállamából 16 még nem tette ezt meg.

A képviselők azt is kérték, hogy a tagállamok tegyenek nagyobb erőfeszítést a migránsok oktatáson keresztüli integrációjáért. Hangsúlyozták, hogy származásától és kultúrájától függetlenül mindenkinek tiszteletben kell tartania az európai értékeket.

Rovatok