Index Vakbarát Hírportál

Gál Kinga: Az az ember vagy, amilyen nyelven beszélsz

2016. február 5., péntek 10:57

Februári ülésén az EP Kisebbségügyi Munkacsoportja Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagját fogadta. Gál Kinga, a Munkacsoport néppárti társelnöke közleménye szerint legfontosabb problémaként a politikai akarat hiányát hangsúlyozta mind a Bizottság, mind a tagállamok részéről, amikor a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelméről van szó.

Navracsics Tibor bevezetőjében kiemelte, hogy az Erasmus+ program hat kiemelt célja között van a nyelvtanítás és nyelvtanulás fejlesztése, a nyelvi sokszínűség és a kulturális érzékenység támogatása. Az új technológiák sokféle eszközöket biztosítanak rögzítésre, elemzésre, fordításra, a nyelvek széles körű használatára. Példaként említette, hogy a Google elindított egy olyan kezdeményezést, amely a veszélyeztetett nyelveket célozza meg. A Biztos hangsúlyozta: ezeket az eszközöket felhasználva javulhat a kommunikáció a különböző európai közösségek között.

Alapvető jogok

A vita során felmerültek a kisebbségi közösségeket és a helyi és regionális nyelveket érintő problémák, mint hogy tud-e a most alakulóban levő egységes digitális piac megoldásokat kínálni a kisebbségek számára, hogy anyanyelvükön férjenek hozzá a televíziós közvetítésekhez, de ugyanez igaz az internethasználatra és fordítások terén is.

Navracsics Tibor szerint a kisebbségi jogok alapvető jogok, az anyanyelv pedig az identitás szerves része, ezért az anyanyelvi oktatás, a kisebbségi nyelvű média biztosítása elengedhetetlen ezen közösségek számára. Biztosította a jelenlevőket arról, hogy ő nyitott és érzékeny a felvetett problémákra, éppen ezért informális tárgyalásaiban mindig odafigyel ezen kérdések felvetésére.

Gál Kinga elmondta: „Más, hasonlóan szigorúan tagállami hatáskörbe tartozó kérdések esetén, az Európai Bizottság mégsem szégyenlős keményen beavatkozni. Úgy gondolom, hogy ez a sokat emlegetett kettős mérce bizonyítéka.” Mint kifejtette: „Pedig mindnyájan tudjuk, hogy az az ember vagy, amilyen nyelven beszélsz."

Rovatok