Index Vakbarát Hírportál

A vészhelyzetek gyorsabb kezelésére alakult meg az Európai Orvosi Hadtest

2016. február 17., szerda 12:31

Megalakult a héten az Európai Unió Európai Orvosi Hadtestje, amely az Unión belül és azon kívül fellépő vészhelyzetek esetén segíti az orvosi és közegészségügyi csoportok és eszközök mozgósítását.

Az Európai Orvosi Hadtest létrehozásának célja az eddigieknél sokkal gyorsabb és hatékonyabb uniós válaszadás biztosítása egészségügyi válsághelyzetek jelentkezése esetén. Ezen keresztül az uniós tagállamok és a rendszerben részt vevő más európai országok orvosi csapatokat és eszközöket tudnak rendelkezésre bocsátani a vészhelyzetek kialakulását megelőző mielőbbi mozgósításuk érdekében, ezáltal biztosítva a gyorsabb és kiszámíthatóbb válaszadás lehetőségét. 

Az orvosi hadtest részét képezhetik vészhelyzeti orvosi csapatok, közegészségügyi és orvosi koordinációs szakértők, mobil biológiai biztonsági laboratóriumok, sebesültek evakuálására szolgáló repülőgépek és logisztikai támogató csoportok – írja az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

„Az Európai Orvosi Hadtest létrehozásának célja az eddigieknél sokkal gyorsabb és hatékonyabb uniós válaszadás biztosítása egészségügyi válsághelyzetek jelentkezése esetén.”

Le kell vonni az ebolával kapcsolatos fellépés tanulságait, melynek során alapvető nehézséget jelentett az orvosi csapatok mozgósítása. Köszönettel tartozom valamennyi olyan tagállamnak, amely eddig felajánlotta hozzájárulását.

„Egyben másokat is a csatlakozásra buzdítok, hogy az Unió megfelelően tudjon reagálni a növekvő szükségletekre, ezzel segítve az esetleges katasztrófák előtti jobb tervezést és előkészítést” – mondta Hrisztosz Sztilianidesz biztos, a Brüsszelben megrendezett magas szintű avatóünnepség házigazdája.

Rovatok