Index Vakbarát Hírportál

Konferencia Ukrajnáról: Mintapélda a közös gondolkodásra

2016. március 5., szombat 09:11

„Az ukrán parlamentnek a reformok hatására egy vezető demokratikus, jogalkotói, európai intézménnyé kell válnia Ukrajnában” - mondta Vologyimir Groysman ukrán parlamenti elnök az EP-ben tartott háromnapos konferencián, amely a jó parlamenti és törvényhozási gyakorlatokról szólt és az ukrajnai események álltak a középpontjában. A rendezvényen a képviselők megvitatták, hogyan lehet javítani a törvényhozás folyamatán az ukrán parlamentben és hogyan lehet hatékonyabb az ország európai politikája.

Több mint két év eltelt azóta, hogy a kijevi Euromaidan téren tartott tüntetés Viktor Janukovics elnök távozásához vezetett és ezalatt az idő alatt több mint 9 ezer ember veszítette életét és egymillióan kellet, hogy elhagyják otthonukat Ukrajnában. Habár az ország még mindig a háború és a béke, a korrupció és a reformok mezsgyéjén egyensúlyoz, már számos lépést tett Európa felé.

A 2016. január 1-jén életbe lépett EU–Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás mérföldkő a két fél közötti kapcsolatokban, a belső átalakuláshoz azonban további reformokat kell végrehajtani, többek között erről is egyeztettek az EP-ben az ukrajnai helyzetről szóló konferencián.

A február 29-én kezdődött rendezvényen mintegy negyven ukrajnai képviselő vett részt, a hetet Pat Cox előadásával nyitották meg. A konferencia zárónapján a néppárti horvát Andrej Plenković, az EP ukrajnai megfigyelő küldöttségének egyik elnöke úgy fogalmazott, hogy a rendezvény „mintapélda az együttműködésre és a közös gondolkodásra a két parlament között”.

Rovatok