Index Vakbarát Hírportál

Jó kormányzás, fenntartható fejlődés, regionális integráció

2016. március 8., kedd 06:03

40 évre tekint vissza az Európai Unió és Tanzánia partneri együttműködésének története – derül ki azokból az adatokból, melyeket az EU a Fejlesztés Európai Éve és az évforduló kapcsán adott ki. Az Unió mellett a tagországok, a Világbank, civil szervezetek és az ENSZ is együttműködnek Tanzániával, hogy segítsék elérni az ország hosszú távú gazdasági és társadalmi céljait.

Tanzánia az elmúlt 40 évben több mint hárommilliárd eurót (930 milliárd forintnak megfelelő összeget) kapott a legkülönbözőbb fejlesztési projektek részeként. A fő cél a szegénység enyhítése, történjen akár útépítéssel, szanitációs vagy egészségügyi fejlesztéssel, oktatással vagy jó kormányzással. Bár korábban csak nem állami szervezeteken keresztül finanszírozták ezeket a projekteket, újabban egyre gyakoribb, hogy a pénzeket a kormány kapja költségvetési támogatásként.

A 2014-2020 közötti időszakra az Európai unió összesen 626 millió eurót (194 milliárd forintot) különített el bilaterális támogatásként Tanzánia fejlesztésére. A nemzeti döntéshozó szervekkel közösen kialakított prioritást a következő területek élvezik:

A bilaterális együttműködés emellett a magánszektornak is támogatást jelent, a fő cél ebben a munkahelyteremtés; egyben tovább támogatják a civil szektort és a helyi önkormányzatokat is. Az EU támogatja Tanzánia regionális integrációját, elsősorban a Kelet-afrikai Közösség (EAC) keretei közt (az államközi szervezet tagjai Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda).

Az eredmények a tanzániai társadalom egészére hatással vannak:

Tanzánia 51,2 millió lakosának 28 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. A születéskor várható élettartam 61 év. Az ország költségvetésének 10 százalékát nemzetközi fejlesztési-együttműködési források állják. Az Európai Bizottság delegációjával nemrég két EU-s támogatású projektet is megnéztünk: egy a legszegényebbeket Robin Hood-mintára gyógyító kórházat, és egy maszáj nőkre szabott alapszintű pénzügyi tréninget.

Rovatok