Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz képviselőcsoportja kiáll Tőkés László mellett

2016. március 9., szerda 14:13

A román politikai elit nem tudott felülemelkedni a nemzeti kisebbségeket és a másként gondolkodókat megbélyegző politizáláson, írják.

„Méltatlan és sértő a Románia Csillaga érdemrend visszavonása Tőkés Lászlótól, aki a romániai kommunista diktatúrával szembeni népi felkelés meghatározó alakja, és akinek közéleti tevékenysége középpontjában éppen egy szabad, demokratikus és európai Románia megteremtése áll” – írta a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja egy szerdai közleményben. Tőkés László 2014 óta tagja a Fidesz–KDNP EP-küldöttségének.

„Különösen sérelmes, hogy a kitüntetés visszavonásához Tőkés Lászlónak egy nyilvános fórumon elmondott kijelentése vezetett, amely eljárás Románia szólásszabadság iránti elkötelezettségét is megkérdőjelezi. Klaus Iohannis román köztársasági elnök vonatkozó döntése sajnos arról árulkodik, hogy a román politikai elit még mindig nem tudott felülemelkedni a kommunista örökségen, a nemzeti kisebbségeket és a másként gondolkodókat megbélyegző politizáláson” – írják.

Tőkés még 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

A magyar politikus a becsületbíróság döntését megtámadta a a közigazgatási bíróságon, keresetét a román legfelső bíróság a múlt héten utasította el jogerősen. Iohannis azzal indokolta döntését, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat.  

„Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében” – magyarázta a döntés kihirdetése után Tőkés László.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok