Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament a madárinfluenza ellen

2016. március 11., péntek 14:16

A Parlament kedden támogatta a madárinfluenza, afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek terjedésének megelőzését és megfékezését célzó intézkedéseket.

Az új állategészségügyi rendelet három dolgot tesz lehetővé, magyarázta a rendelet előadója, a svéd liberális Jasenko Selimovic.

Óvatosan a gyógyszerekkel

Az új szabályozások nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, valamint tisztázzák az állattenyésztők, kereskedők, állatokkal foglalkozó szakemberek, beleértve az állatorvosokat és a háziállattartók kötelezettségeit.

Minden állattenyésztő, állattartó és kereskedő számára kötelező lesz a jó állattenyésztési gyakorlatok elveinek és az állatgyógyászati készítményeknek a felelősségteljes alkalmazása. Az állatorvosoknak feladatuk lesz, hogy növeljék az állatok egészsége és jóléte, illetve az emberi egészség közötti kölcsönhatásokkal kapcsolatos tudatosságot. Az Európai Bizottság a maga részéről elkötelezte magát, hogy felügyelni fogja az állati antibiotikumok használatát a tagállamokban, és e cél érdekében rendszeresen összehasonlító elemzéseket fog publikálni.

Az új rendelet felhatalmazza a Bizottságot, hogy

azonnali lépéseket tegyen, ha kitör egy járvány,

amely „nagy jelentőségű hatással” lehet a közegészségügyre és a mezőgazdasági termelésre. A képviselők gondoskodtak róla, hogy az Unió potenciálisan veszélyes betegségeit tartalmazó listájának a frissítésekor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakembereinek a véleménye is figyelembe vegyék, valamint hogy a készenléti tervek elkészítésekor a mezőgazdász szervezetek, állatorvosi társulások és más szereplőket is bevonják a folyamatba.

Az állatjólét növelése és az illegális állatkereskedelem elleni küzdelem 

Minden járványvédelmi intézkedésnek figyelembe kell vennie az állatjóléti szempontokat és meg kell kímélnie minden tárgyát képező állatot, beleértve a kóborállatokat, az elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől.

Az állatbetegségek kóbor vagy illegálisan árusított állatok általi terjesztését megakadályozandó a képviselők olyan szabályokat is beillesztettek, melyek kötelezővé tennék minden hivatásos állattartó és állatkereskedő regisztrációját továbbá felhatalmazná a Bizottságot, hogy szükség esetén a tagállamokat utasítsa nemzeti számítógépes adatbázisok létrehozására kutyákról, macskákról és egyéb házi kedvencekről.

A Parlament jóváhagyását követően a rendelet kihirdethető az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet 20 nappal a kihirdetése után lép hatályba és azután öt évvel válik alkalmazandóvá.

Rovatok