Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy nem válaszolt a szocialista EP-képviselő kérdéseire

2016. április 4., hétfő 15:58 | aznap frissítve

Új külföldi irodákat nyit a Magyar Nemzeti Bank, de a szervezet elnöke Ujhelyi István kérdésére nem számolt be róla, hogy milyen költségvetéssel és feladatokkal működnek, és mekkora kiadást jelentenek az ingatlanok bérleti költségei.

Üzleti titokra hivatkozva nem válaszolt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank nemzetközi irodáira vonatkozó kérdésekre, ezért újra felteszik azokat Matolcsy Györgynek – jelentette be Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője brüsszeli sajtótájékoztatóján, hétfőn.

Ujhelyi emlékeztetett rá, hogy a jegybank közfeladatot lát el, kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik. Felidézte: az MNB korábban arról számolt be, hogy a közeljövőben New Yorkban, Párizsban, Buenos Airesben, Hamburgban, Rómában és Bejrútban is nemzetközi irodákat nyit. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, illetve erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést.

Ujhelyi néhány héttel ezelőtt megkereste Matolcsy Györgyöt, hogy választ kapjon arra: a tervezett, külföldi MNB-kirendeltségek helyszínét milyen előzetes értékelés előzte meg, a már működő irodák milyen költségvetéssel és feladatokkal működnek, mennyi kiadást jelentenek az ingatlanok bérleti költségei, illetve hány olyan szakembert foglalkoztat a jegybank már most, akik a még el nem készült kirendeltségeken fognak csak később dolgozni. Matolcsy György egy „semmitmondó levélben titkolódzott tovább”, a kérdések többségére üzleti titokra hivatkozva nem adott érdemi választ, számolt be Ujhelyi István.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint már az is elgondolkodtató, hogy miért van szükség a megjelölt helyszíneken közpénzből fenntartott kirendeltségekre. Elképzelhetőnek tartja, hogy

egy megalomán network kialakításáról van csupán szó.

Az MNB legutóbb „250 milliárd forintnyi közpénzt talicskázott ki különböző alapítványokba, kétes ingatlanvásárlásokat bonyolított vagy épp megkérdőjelezhető műkincs-kereskedelembe bonyolódott” – mondta végezetül Ujhelyi, és felszólította az MNB első emberét, hogy haladéktalanul számoljon el a magyar adófizetők pénzének elköltésével.

Rovatok