Index Vakbarát Hírportál

Le kell-e állni az ipari transz-zsírsavakkal?

2016. április 5., kedd 01:38

Betegségeket okoz, ezért csökkenteni kellene a mennyiségüket egy magyar EP-képviselő szerint.

Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) EP-képviselő közreműködésével április 4-én délután szemináriumot tartottak Magyarország uniós Állandó Képviseletén az iparilag előállított transz-zsírsavak egészségügyi kockázatairól. A képviselő dán és magyar szabályozási tapasztalatokra építve az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyiségének mielőbbi uniós csökkentését sürgette.

Mik azok a transz-zsírsavak?

A transz-zsírsavak a telítetlen zsírok olyan fajtái, amelyek a természetben viszonylag szokatlanok, iparilag azonban előállíthatóak. A természetes transz-zsírsavak a kérődzők zsírjában fordulnak elő, többségében a vörös húsban és a tejtermékekben. A mesterséges transz-zsírsavakat az ipar állítja elő és a feldolgozott termékek összetevőiként használhatók, például kereskedelmi péksüteményekben, csipszekben, kekszekben, a sült és fagyasztott ételekben, valamint a margarinok egyes fajtáiban.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi és Közegészségügyi bizottságának néppárti tagja megnyitó beszédében leszögezte: mára döntő mennyiségű tudományos tény támasztja alá az iparilag előállított transz-zsírsavak emberi egészségre gyakorolt káros hatását. "A transz-zsírsavak fokozott bevitele nemcsak a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem összefüggésbe hozható többek között a kóros elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is" - emelte ki a politikus.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország az elsők között cselekedett, amikor 2014-ben Dánia és Ausztria után rendeletben szabályozta az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmának legmagasabb elfogadható szintjét. Az előírás értelmében nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A rövid időtáv ellenére hazánkban drasztikusan csökkent a jogszabályi határérték feletti mennyiségben transz-zsírsavat tartalmazó élelmiszerek aránya. A jóval korábbi dán szabályozás tapasztalatai azonban már jelentős népegészségügyi előnyöket is bizonyítanak.

Mindezek alapján Hölvényi György a tagállamok további együttműködését sürgette a maximális transzzsírsav-tartalom uniós szintű szabályozása érdekében. "Amikor a szív-és érrendszeri megbetegedés a vezető halálok Európában, megkerülhetetlen az uniós döntéshozók felelőssége" - hangsúlyozta a képviselő.

Rovatok