Index Vakbarát Hírportál

Az EP központi uniós menekültügyi rendszert akar

2016. április 12., kedd 13:57 | aznap frissítve

Egy központosított menekültügyi rendszerben az EU jobban tudná kezelni a menekültek és migránsok érkezését, szögezi le az Európai Parlament kedden jóváhagyott állásfoglalása.

Az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott véleménye a harmadik országokból érkezők számára legális és biztonságos beutazási lehetőségeket kér, hogy ne kelljen életüket csempészekre bízva kockára tenni.

A képviselők elismerik, hogy az EU menekültügyi rendszere képtelen megbirkózni a migránsok és menedékkérők egyre növekvő számával, ezért a dublini szabályok radikális átalakítását szorgalmazza. A javaslat szerint a menekültügyi kérelmeket egy központi rendszerben kellene begyűjteni és szétosztani. A tagállami kvótákat is magában foglaló rendszer az úgynevezett hotspotokra épülne, az Európába érkező menekülteket ugyanis innen osztanák szét.

Elég a sürgősségi intézkedésekből

Az Európai Bizottság jelenleg a Dublin III rendelet (ez a jogszabály állapítja meg, hogy melyik állam felelős a menedékkérelmek elbírálásáért) átalakításának lehetőségét mérlegeli és ígéretet tett arra, hogy még a nyár előtt jogalkotási javaslattal áll elő.

„A migrációs válság kapcsán nincs csodaszer. Nincs szükség több sürgősségi intézkedésre, a jövőre nézve fenntartható megoldások kellenek” – mondta a vitában a máltai néppárti Roberta Metsola, az indítvány egyik előadója.

A migrációs helyzetet meg kell oldani, nem harcolni ellene

– tette hozzá a jelentés másik felelőse, az olasz szocialista Kashetu Kyenge. Hangsúlyozta, hogy az európai megoldásnak szolidaritáson és a felelősség megosztásán kell alapulnia.

A Parlament szerint a mostani menekültügyi rendszer nem veszi kellőképpen figyelembe az EU külső határain található országokra nehezedő migrációs nyomást. A képviselők olyan változtatásokat követelnek, amelyek nagyobb szolidaritást, igazságos viszonyokat, megosztott felelősséget, illetve a menedékkérelmek gyors elbírálását biztosítják.

Tartsák be a tagállamok, amit ígértek

A határozat felszólítja a tagállamokat, hogy a menedékkérők azonnali áthelyezése kapcsán tartsák magukat vállalt kötelezettségeikhez, hiszen mostanáig a Görögországban és Olaszországban áthelyezésre váró 106 ezer menedékkérő csupán töredéke került át ténylegesen más Uniós országba. A menekültek letelepítése kapcsán a képviselők szerint mindenképp "kötelező érvényű törvényhozási megközelítésre" van szükség.

Az EP képviselők új, uniós szintű visszafogadási megállapodásokat követelnek, amelyek felülírják a tagállamok közötti, illetve a harmadik országokkal kötött kétoldalú megállapodásokat. Kitartanak amellett, hogy a migránsokat csak abban az esetben szabad visszaküldeni egy másik országba, ha az adott állam számukra biztonságos.

Rovatok