Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament felszólítást küld a lengyel a kormánynak

2016. április 13., szerda 14:20

Tartsák tiszteletben a demokratikus alapelveket és a jogállamiságot.

Az európai parlamenti képviselők felszólították a lengyel kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget a Velencei Bizottság ajánlásainak, annak érdekében, hogy a lengyel alkotmánybíróság képes legyen fenntartani az alkotmányt és garantálni a jogállamiság tiszteletben tartását. A nem kötelező érvényű állásfoglalásról szerdán szavazott a Parlament.

Az Európai Bizottság januárban döntött róla, hogy a lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos reformok miatt párbeszédet kezdeményez a lengyel kormánnyal. A közjogi változtatásokat a jogállamiságot érő rendszerszintű fenyegetésnek értékelte a brüsszeli testület. 

Megbénították az alkotmánybíróságot

Az EP-képviselők szerint a lengyel kormány és a lengyel köztársasági elnök Alkotmánybírósággal szembeni fellépései ténylegesen megbénították az intézményt és ez veszélyezteti a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Sürgetik a lengyel kormányt, hogy az Európa Tanács Velencei bizottságának ajánlásaival összhangban tegye közzé és késedelem nélkül hajtsa végre az Alkotmánybíróság határozatait.

Az EP támogatja a Bizottság törekvését, hogy a jelenlegi helyzetből a lengyel hatóságokkal folytatott párbeszéd révén lépjenek tovább. Ha azonban a lengyel kormány nem tartja be a Velencei Bizottság ajánlásait, akkor az Európai Bizottság indítsa el a január 13-án megkezdett jogállamisági eljárás második szakaszát.

A képviselők hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a folyamat során tiszteletben kell tartani az unió és tagállamainak az uniós alapszerződésekben rögzített hatáskörét, valamint a szubszidiaritás elvét. Kiemelik továbbá, hogy az uniós szerződésekben és a nemzetközi emberi jogi eszközökben rögzített értékek és elvek tiszteletben tartása az unió és tagállamainak olyan kötelessége, amihez minden intézkedésük során tartaniuk kell magukat.

Fidesz: kettős mércét alkalmaznak Lengyelországgal szemben

A Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciója közleményben ítélte el a határozatot, mely szerintük beavatkozik a lengyel belügyekbe, és kettős mércét alkalmaz a lengyel kormánnyal szemben. „A tavaly demokratikusan megválasztott lengyel kormány ellen indított politikai támadás kontraproduktív, árt Lengyelország egészének, és az európai intézmények hitelességét is aláássa” – írták.

Egyes országok alkotmányos rendjébe nem szólhat bele az Európai Parlament. Minden tagállamnak saját joga eldönteni, hogy a nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozó kérdésekben milyen politikát folytat. A lengyel reformok ügyében tartott januári vitán is kiderült, hogy „a baloldal csak felelőtlen botránypolitizálásban érdekelt” – emelték ki. „A ma elfogadott határozat nem írhatja felül a lengyel emberek demokratikus döntését, a határozat kizárólag az indulatokat fogja felkorbácsolni.”

Rovatok