Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlamentet modellezik az Országházban

2016. április 14., csütörtök 14:26

A parlamenti rendszer legfontosabb elemei a közéleti vita, a részvétel, a szuverenitás, a tisztelet és az együttműködés – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten, az Európai Parlament működését modellező középiskolások előtt. A budamep16 elnevezésű rendezvényen európai középiskolások vesznek részt, és próbálják ki a gyakorlatban, hogyan működik az Európai Parlament.

Németh Zsolt a plenáris ülés első napján az Országházban az MTI szerint kifejtette, nagyon fontos, hogy pontosan értsük, mit jelent a szuverenitás. Ez nem más, mint a képviselők joga arra, hogy a nemzet jövőjéről döntsenek.

Úgy fogalmazott, véleménye szerint az Európai Unió nem szükségszerűen tökéletes, és nem szükségszerűen van sikerre ítélve. Jelenleg új kihívások érik Európát, szemtanúi vagyunk a migrációnak, háborúknak, és a politikusoknak be kell vallaniuk, hogy nem tudnak mindenre választ adni. Ebben a helyzetben pedig különösen fontos megkülönböztetni a kreatív, új ötleteket a demagógiától.

Migráció, klímaváltozás, energiahatékonyság

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, egy parlamenti demokráciában a megválasztott képviselőknek soha nem szabad elfelejteniük, hogy kiket képviselnek. Igaz ez a nemzeti parlamentre, az Európai Unió parlamentjére és döntéshozó fórumaira is. Brüsszel csak fizikailag lehet távol az európai polgároktól, a brüsszeli döntéseknek a lehető legközelebb kell lenniük az európai, köztük magyar emberek érdekeihez, értékeihez – mondta.

Az egyhetes budamep16 hétfőn kezdődött meg Budapesten. A középiskolások az Európai Parlament működését modellezve bizottsági üléseken keresnek megoldást a problémákra, valamint az Országházban kétnapos plenáris ülésen vitatják meg a határozati javaslatokat. Az Európai Unió egészét érintő problémákkal foglalkoznak, így a többi között a migrációval, a biztonságpolitikával, a klímaváltozással, az energiahatékonysággal és a nők jogaival is.

Az Európai Parlament Modell (MEP) holland kezdeményezésű, összeurópai ifjúsági mozgalom, amelynek keretében 1994 óta rendeznek nemzeti, regionális és nemzetközi üléseket. A program célja, hogy a részt vevő diákok informális tanulás során gazdagodjanak kulturális, politikai és közéleti ismeretekkel.

A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint több európai ország magyarországi nagykövete.

Rovatok