Index Vakbarát Hírportál

Jambon: Európa nem sétálhat bele a terroristák csapdájába

2016. április 26., kedd 12:04

A terroristák a társadalom megosztására törekszenek, de Európa nem sétálhat bele a csapdájukba, meg kell előzni a radikalizálódást, fel kell törni az országon belül kiépült zárt társadalmakat és elő kell segíteni az integrációt, hangsúlyozta Jan Jambon belga belügyminiszter az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) előtt.

A brüsszeli terrortámadásokról és a további szükséges intézkedésekről folytatott vitán Jambon azt mondta, hogy a nyílt és demokratikus társadalom volt a brüsszeli támadások célpontja. A támadást Belgium szeptember 11-jének nevezte, egyúttal az ország sötét pillanatának is.

A flamand politikus beszámolt arról, hogy a számos intézkedés mellett 400 millió euróra (kb. 124 milliárd forint) emelték a terrorizmus elleni küzdelemre biztosított kiadásokat. „Magas árat kell fizetni a biztonságunkért, talán többet, mint eddig gondoltuk" – fogalmazott a miniszter, arra utalva, hogy akár a keret további növelésére is szükség lehet.

Jan Jambon elmondta, hogy a belga parlament döntése értelmében bevonható azoknak az útlevele és személyi igazolványa, akikről a hatóságok azt gyanítják, hogy Szíriába készülnének. A belügyminiszter hozzátette, hogy Belgium az elsők között vezeti be a légi utasok adatainak kezeléséről szóló új európai irányelvet (PNR), kiterjesztve azt az unión belüli utazásokra is.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a parlamenti vitán úgy vélte, hogy a Maelbeek metrómegállóban történt öngyilkos robbantás jelképesen Európa, az európai intézmények ellen elkövetett merénylet volt. Belgium volt az első európai ország, amely listát készített a külföldön harcoló állampolgárairól, az adataik megosztása terén pedig elsőként tett lépéseket, hangsúlyozta Geens.

Belgium az európai jogszabályokban lefektetett követelményeknél szigorúbb intézkedéseket hozott a feltöltő kártyás mobilszámok és a banki utalások ellenőrzése terén is, valamint Brüsszel az internet és a közösségi oldalak célzott megfigyelésével is fellép a terroristák toborzóival szemben, mondta az igazságügyi miniszter. Koen Geens véleménye szerint Európán belül elengedhetetlen a hírszerző szervek szorosabb együttműködése, írja az MTI.

Rovatok