Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb a roamingdíjak végéhez

2016. április 29., péntek 14:24

Április 30-tól jelentősen csökken a díja annak, ha másik uniós országból telefonálunk, internetezünk vagy sms-ezünk.

Egy lépéssel közelebb kerülünk a roamingdíjak eltörléséhez április 30-án. Ettől a naptól az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács tavalyi megállapodásának megfelelően csökkennek a tarifák, 2017. június 15-ét követően pedig már ugyanazt az árat fizetjük, ha hazatelefonálunk, vagy online nézzük a meccset egy másik uniós országban, mintha otthon tennénk ugyanezt.

Eredetileg jóval hamarabb eltörölték volna az EU-n belül a pluszköltségeket, ha más tagállamban használjuk a telefonunkat, mint ahol vettük, de végül a szolgáltatók szétlobbizták a javaslatot. Végül kétéves vita után kétlépcsős bevezetésben egyeztek meg, amelynek az első fokozata lép életbe április 30-án (bár a túl sokat roamingolók még 2017 júniusának közepe után is számolhatnak többletdíjakkal).

Az Európai Bizottság egyébként már egy évtizede küzd, hogy az EU-ban ne legyen roaming, és a mobilnet használata már most is több mint 90 százalékkal olcsóbb, mint amennyit 2007-ben kellett fizetni érte. Az EP ezidő alatt már többször is a barangolási díjak eltörlése mellett foglalt állást.

Április végétől a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócenttel (mostani árfolyamon 15,6 forinttal), sms-enként 2 eurócenttel (6,25 forinttal), az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócenttel számolhatnak fel többet a szolgáltatók egy másik uniós tagállamban. "Ezentúl csaknem négyszer kevesebbet fogunk fizetni, ha egy másik uniós országban telefonálunk, internetezünk, vagy küldünk sms-t” - mondta Pilar del Castillo Vera jobbközép spanyol képviselő, aki a jogszabály elfogadtatásáért felelt az Európai Parlamentben.

A roamingdíjak eltörlése az úgynevezett távközlési csomag egyik eleme. Ennek részeként a felek megegyeztek abban is, hogy lépéseket tesznek a netsemlegesség előmozdításáért.

A netsemlegesség az az elv, amely szerint az internetes szolgáltatóknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat. Tilos például direkt meggátolni vagy lelassítani konkurens weboldalakat vagy online szolgáltatásokat.

Az Európai Parlament szerint ezt segítik elő a netsemlegességre vonatkozó új szabályok, amelyek április 30-án lépnek életbe. Mások nem így látják: a Business Insider szerint például a képviselők hatalmas pofont adtak a netsemlegességnek, mert októberben nagy többséggel leszavazták az összes módosítót, ami az internethez való egyenlő hozzáférést védte volna a közös digitális piacról szóló uniós szabályozásban.

Rovatok