Index Vakbarát Hírportál

Uniós nyilvántartás teszi átláthatóbbá a lobbizást

2016. április 29., péntek 17:34

Videón dicséri be az Európai Parlament az uniós lobbijegyzéket, de azért van egy-két probléma a nyilvántartással.

Az Európai Átláthatósági Jegyzéket 2011-ben hozták létre, hogy egy nyilvános, online listában legyenek az uniós döntéshozatalt befolyásoló szervezetek. Meg kell adniuk, kik ők, kit képviselnek, mit akarnak elérni és mennyit költenek lobbizásra. A regisztráltaknak alá kell írniuk, hogy megfelelnek egy magatartási kódexnek is.

A jelentkezés ugyan önkéntes, de rengeteg előnnyel jár, például belépő az uniós intézményekbe, és máshogy elvileg nem is lehet érdekkijáróként találkozni az Európai Bizottság tagjaival. Ennek köszönhetően már több mint kilencezren regisztráltak.

A bejegyzéseknek elvileg naprakésznek és pontosnak kell lennie, legalábbis az Európai Parlament videója szerint. Arról, hogy ezzel milyen komoly problémák vannak, már korábban írtunk. A jegyzék ugyan alapvetően hasznos, de egy rosszul megfogalmazott kérdés miatt tavaly októberi adatai alapján az Eötvös Lóránd Tudományegyetem volt a legtöbbet költő lobbista, és az élmezőnybe szintén főleg oktatási intézmények kerültek, miközben multinacionális cégből alig. Az irreális adatok alapján nem igazán ellenőrzik a jegyzéket, azaz ugyanannyi erővel, ahogy az egyetemek véletlenül túl magas összeget adtak meg,
egy hivatásos lobbicég szándékosan jóval kevesebb pénzt is beírhat a valósnál.

A szabályok egyébként is sokféleképp megkerülhetőek, például ha az érdekkijárók alsóbb szintű eurokratákat céloznak meg, akikre már nem vonatkoznak az előírások. Azt sem szabad elfelejteni, hogy még mindig csak egy önkéntes rendszerről van szó.

Emellett hiányzik az uniós „jogalkotási háromszög” egy fontos tagja: a tagállami miniszterekből álló Tanács, amely nem volt hajlandó csatlakozni döntéshozói társához, az Európai Parlamenthez és a javaslattevő Európai Bizottsághoz. Pedig az egyes európai gyártók dízelautóinak károsanyag-kibocsájtása körüli botrány az egyik legjobb példa arra, miért lenne szükség az ő bevonásukra. Az Európai Bizottság már korábban is tudott róla, hogy a tesztek kijátszhatóak, és a botrány kitörése előtt új szabályokat javasolt. Ezek bevezetését a nagy autógyártó tagállamokkal próbálja elhúzni az autólobbi, felpuhíttatva az eredeti terveket.

Rovatok