Index Vakbarát Hírportál

Az EB vízummentes beutazást javasol a koszovóiaknak

2016. május 5., csütörtök 14:11

Vízummentes, rövid időtávra vonatkozó uniós beutazást javasol Koszovó polgárainak az Európai Bizottság, jelentett be a testület szerdai sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos. Mint mondta, a bizottság pozitív értékelése a koszovói hatóságok elkötelezett munkájának eredményét, az uniós követelmények teljesítését mutatja. A bel- és igazságügy területén hozott reformok mellett a jogállamiság és az igazságszolgáltatás szabályozásának megújítását emelte ki az uniós biztos.

A bizottság a jelentésben megerősítette, Koszovó a vízumliberalizáció ütemtervében foglalt minden követelménynek megfelelt azzal a feltétellel, hogy amikor az Európai Parlament és a tanács elfogadja a javaslatot, akkor Koszovó alkalmazza a Montenegróval kötött határmegállapodásban foglaltakat és további megerősítő lépéseket tesz a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén, írja az MTI.

Mint mondta, a vízummentesség nem jelenti, hogy ellenőrizetlen beáramlás fenyegetné az Európai Uniót. Csak az uniós biztonsági szabályoknak megfelelő, biometrikus útlevéllel érkezők élhetnek a vízummentes beutazás lehetőségével, valamint a belépőnek bizonyítani kell, hogy elegendő anyagi forrással rendelkezik, és számot kell adnia utazása céljáról. A vízummentesség nem biztosít munkához való jogot az unió területén, tette hozzá.

Rovatok