Index Vakbarát Hírportál

Kelet-európai EP-képviselők a kétsebességes Európa ellen

2016. május 5., csütörtök 17:03 | aznap frissítve

A populistákkal szemben össze kell tartani az Európai Uniót, írja kiáltványában hat 2004-ben csatlakozott ország európai parlamenti küldöttségének vezetője.

Európai uniós csatlakozásuk tizenkettedik évfordulójának az apropóján öt kelet-közép-európai ország és Ciprus európai parlamenti képviselői tettek hitet az EU-bővítés előnyei mellett, és tiltakoztak egyes tagállami kormányok Európa-ellenes populizmusa ellen, amely „egyre fenyegetőbb a közösség jövőjére, de már jelenére is”.

A csütörtökön közzétett nyilatkozat Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kezdeményezésére született, és az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójában ülő nemzeti küldöttségek vezetői írták alá Szlovéniából, Lengyelországból, Lettországból, Szlovákiából, Ciprusról és Magyarországról. 

Csak egy erős és egységesen fellépni képes Európai Unió tudja garantálni a kontinens békéjét és biztonságát, írják, és leszögezik, hogy egy, a közösségünket szétszakító „kétsebességes” Európa nem lehet megoldás a problémáinkra. Felvilágosult, közösségben való gondolkodásra van szükség az európai intézményeket szétverni akaró populistákkal és szélsőségesekkel szemben, figyelmeztetnek. Rámutatnak azonban, hogy mielőbb újra kell gondolni „az unió betokosodott struktúráját és működését”, azokat a jelen feladataihoz kell igazítani, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy csökkentsük a fiatalok munkanélküliségét.

A kiáltvány aláírói:

Rovatok