Index Vakbarát Hírportál

12 km-t futottak az uniós csatlakozás 12. évfordulóján

2016. május 8., vasárnap 22:15

Az Európa-nap és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulója alkalmából futóversenyt és egész napos fesztivált rendeztek vasárnap a Margitszigeten.

Magyarország EU-csatlakozásának tizedik évfordulóján, 2014-ben rendezték meg először a 10 év - 10 kilométer elnevezésű futóversenyt. Az idén a tizenkettedik évfordulóra utalva már 12 kilométeres volt a táv. Az útvonal tizenkét, jelentős európai uniós támogatásban részesített budapesti helyszínt érintett, így például a Vígszínházat és a Császár-Komjádi Sportuszodát, a felújított Lukács Gyógyfürdőt és az Óbudai Múzeumot.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban felállított információs sátrakban az érdeklődők tájékozódhattak az Európai Parlamentről, az Európai Bizottságról és az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről és jogokról, például külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, valamint alapítványok és civil szervezetek is bemutatkoztak.

A fesztiválon emellett egész nap ingyenes családi programokkal, színházi előadásokkal, valamint könnyűzenei koncertekkel várták az érdeklődőket. A margitszigeti rendezvényt az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament (EP) magyarországi tájékoztatási irodája szervezte a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve.

Május 9., az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Rovatok