Index Vakbarát Hírportál

Európai hadseregről beszélt a Néppárt vezetője

2016. május 9., hétfő 20:17

Az európai integráció kiindulópontját jelentő, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat 66. évfordulójára emlékeztek hétfőn az uniós intézményekben. Robert Schuman néhai francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Ennek évfordulója, az Európa-nap alkalmából vasárnap nyílt napot tartottak az Európai Parlament strasbourgi székházában, ahova 19 ezren regisztráltak. Az Európai Unió brüsszeli intézményei május 28-án nyitják meg hasonló módon a kapuikat.

Joseph Daul, a kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő Európai Néppárt elnöke az évforduló alkalmából kiadott közleményében hangsúlyozta: „egységesnek kell lennünk az alapértékeink, a demokrácia, a szabadság, a tolerancia és a jogállamiság védelmében annak érdekében, hogy győzedelmeskedjünk az Európával szemben álló fenyegetések felett".

Szerinte minden korábbinál inkább igaz, hogy Európa biztonságát nem lehet garantálni közös és működő biztonsági unió nélkül, amelybe egy európai hadsereg is beletartozik. Hozzátette, a tagországoknak erősíteniük kell az együttműködésüket, fokozniuk kell az információcserét és a radikalizáció elleni erőfeszítéseiket. „Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük az alapértékeinket és az uniós állampolgárok életét" – fogalmazott Daul.

A pártelnök emlékeztetett rá, hogy Robert Schuman elkötelezett volt egy, a szolidaritáson alapuló föderális Európa létrehozása iránt. Kijelentette, a tagországok önállóan nem képesek megoldani a jelenlegi kihívásokat, a migrációs válság rendezéséhez és a terrorizmus elleni hatékony harchoz közös erőfeszítések szükségesek, írja az MTI.

Rovatok