Index Vakbarát Hírportál

A külső határok biztosítása segíthet megmenteni a Schengeni övezetet

2016. május 11., szerda 19:19 | aznap frissítve

Az újra bevezetett belső határellenőrzések az európai projekt egyik legnagyszerűbb és kézzelfogható vívmányát veszélyeztetik, mondták EP-képviselők Strasbourgban.

A szerdai vitában több európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet a belső határellenőrzésekből fakadó plusz költségekre, ami különösen a turizmust és a szállítási szektort érintheti érzékenyen. A felszólalók egyetértettek abban, hogy Schengen helyreállításához az EU külső határait kell megfelelően biztosítani. 

Mások az ellenőrzések szükségességét és arányosságát megkérdőjelezve azok minél gyorsabb felszámolását követelték. Avramopoulos uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy határellenőrzések „átmenetiek és kivételesek”, egyúttal arról biztosította a képviselőket, hogy a cél azok felszámolása - még az év vége előtt.

Az Európai Bizottság május 4-én azt javasolta, hogy az „arányos ellenőrzéseket” legfeljebb hat hónapra hosszabbíthassák meg Németországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és a nem EU-tag, de az övezethez tartozó Norvégiában. (Az ellenőrzéseket három alkalommal, összesen két évre lehet megújítani.)  Avramopoulos uniós biztos arról tájékoztatta a plenáris ülést, hogy a Tanács várhatóan holnap hagyja jóvá a javaslatot. A Franciaország által a párizsi terrortámadások kapcsán bevezetett ellenőrzéseket külön ügyként kezelik.

Rovatok