Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament elítélte a krími tatár medzslisz betiltását

2016. május 13., péntek 15:41

Az Európai Parlament Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában elítélte az Oroszország által annektált Krím félszigeten élő tatárok törvényhozó, kormányzó és érdekképviseleti testületét (medzslisz) betiltó áprilisi döntést. Április 26-án szélsőséges szervezetnek nyilvánították és betiltották a tatár medzsliszt.

Az állásfoglalás szerint a vitatott bírósági döntés része a „krími tatárok módszeres és célzott üldöztetésének", újabb „kísérlet arra, hogy elűzzék őket a történelmi hazájuknak számító Krím félszigetről".

A képviselők ezért a határozat azonnali visszavonását követelik és arra szólítják fel Oroszországot, hogy tartsa fenn a törvényes rendet, védje meg a polgárokat az önkényes bírósági vagy közigazgatási intézkedésektől, folytasson le független vizsgálatot az emberi jogok bármilyen, a megszálló erők, valamint az úgynevezett helyi hatóságok általi megsértése esetén.

Az Európai Parlament emellett ismételten elítélte a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálását, írja az MTI.

Rovatok