Index Vakbarát Hírportál

Mogherini: Az EU együtt örül Ukrajnával

2016. május 25., szerda 16:26

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedését. „Nagyija Szavcsenko szabad, és visszatért Ukrajnába. Régóta várt jó hír ez, amelyet az Európai Unió együtt ünnepel Ukrajnával" – írta a Twitteren az egykori olasz külügyminiszter. Mogherini az utóbbi hónapokban többször is felszólította az orosz hatóságokat az ukrán pilóta szabadon bocsátására.

Az orosz-ukrán fogolycserét az Európa Tanács főtitkára is üdvözölte. Thorbjorn Jagland emellett reményét fejezte ki, hogy a mostani lépés újabb foglyok szabadon engedéséhez nyitja meg az utat.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt közleményében üdvözölte ugyan Szavcsenko elengedését, de a fogolycserét kifogásolta. A képviselő emellett felszólította Oroszországot az Ukrajnában illegálisan őrizetbe vett túszok mindegyikének szabadon bocsátására, írja az MTI.

Az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt katonanőt az orosz katonai felderítés két, Kelet-Ukrajnában elfogott tagjára, Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cserélték ki szerdán Rosztov-na Donuban.

Rovatok