Index Vakbarát Hírportál

Ausztria Magyarországra figyel migránsügyben

2016. május 31., kedd 19:59

Ugyan Líbiából leginkább a Földközi-tengeren át érkeznek a menekültek, Ausztriának mégis elsősorban Magyarországra kell figyelnie és követnie kell a migránsok útvonalának alakulását, mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter Brüsszelben. Szerinte a feltartóztatott menekültek magas száma miatt a tavalyihoz hasonló helyzet kezd kialakulni.

Az osztrák védelmi miniszter kedden Brüsszelben találkozott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével, hogy a menekültügyről tárgyaljanak. A találkozó után Doskozil elmondta: Schulz nem meglepő módon az európai megoldást szorgalmazza, vagyis a közös európai menekültügyi eljárást, a megfelelő európai menekültelosztást és adott esetben a menekültek visszatoloncolását. Doskozil egyetértve tárgyalópartnerével aláhúzta, hogy ki kell tartani az európai megoldás mellett. Elmondta ugyanakkor, hogy a találkozón szót ejtettek arról is, hogy mennyire nehéz lesz ezeket a lépéseket megvalósítani.

A Brenner-hágónál május végére, június elejére tervezett lehetséges határzárról Doskozil azt mondta, az adott helyzetet fokozatosan, lépésről lépésre kell megítélni. A keddi kormányülés után Christian Kern osztrák kancellár az esetleges tiroli határellenőrzésről annyit mondott, hogy egyelőre nincs drámai helyzet a Brenner-hágónál, de figyelemmel kell követni az eseményeket.

A tiroli tartományi vezető Günther Platter szerint a Brenner-hágónál érkező illegális migránsok száma jelentősen visszaesett, naponta 8-12 menekültet tartóztatnak fel, miközben május közepén naponta még ötvenen érkeztek illegálisan, írja az MTI.

Rovatok