Index Vakbarát Hírportál

Magyarokat díjazott az Európai Parlament

2016. június 2., csütörtök 14:22 | aznap frissítve

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója, egy szíriai harcokkal dacoló régész és a szlovákiai magyarok kulturális szervezete kapott elismerést.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták az Európai Parlament által alapított Európai Polgári díj idei nyerteseit. Magyarországról Major Balázs régészt, történészt, közel-kelet szakértőt, illetve Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját és vezetőjét tüntette ki a nemzetközi zsűri. Szlovákiából a Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) is díjat kapott.

Az EP által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az Európai Unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseképpen 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, amelynek feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségét képző kereszteslovag-várának feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amelyik nem hagyta el Szíriát a 2011-es harcok kitörését követően sem. A tanszékvezetőt a Fidesz képviselője, Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel, 7 regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Az atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett, majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. A Szeretetszolgálat „gondozza a hajléktalanokat; ellátja a magányos, idős betegeket, a testi és szellemi fogyatékossággal élőket és felkarolja a megélhetési nehézségekkel küzdő családokat. Kozma Imre munkássága alapján méltán érdemelte ki az Európai Polgár díjat” – nyilatkozta a Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, akinek Kozma Imrét fölterjesztette fel a díjra.

A szlovákiai jelöltek közül a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) kapott díjat. "Az Európai Parlament ezzel a döntéssel elkötelezett szlovákiai magyarok generációinak tevékenységét ismerte el. A szervezet a szlovákiai magyar közösség számára fontos, megtartó értékeket közvetített és közvetít ma is" – mondta a szervezetet a díjra jelölő Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője.

A hivatalos díjátadó ünnepségre Brüsszelben október közepén kerül sor. A hazai közönség pedig várhatóan szeptemberben találkozhat a díjazottakkal a hazai díjátadó ünnepségeken.

A magyarországi jelölteket egy magyar európai parlamenti képviselőkből álló zsűri terjesztette föl a díjra április végén. A héttagú zsűri négy fideszes tagja akkor kizárta a versenyből Iványi Gábor lelkészt, és nem adott le szavazatot a menedékkérőket segítő Menedék Egyesületre, a baloldali EP-képviselők jelöltjeire, így ők kiestek a versenyből.

Rovatok