Index Vakbarát Hírportál

Vége a 4 for Europe középiskolai vetélkedőnek

2016. december 20., kedd 15:54

A december 16-i döntővel véget ért a középiskolások 2016-os „4 for Europe” című uniós vetélkedője.

Az országos döntőt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium csapata nyerte, így ők kaptak részvételi lehetőséget a 2016/2017-es tanév tavaszi félévében egy strasbourgi tanulmányútra az Európai Parlament EUROSCOLA programjában.

Összesen 186, négy fős középiskolás diákokból álló csapat jelentkezett a vetélkedőre, hogy számot adjon az Európai Unióval és az Európai Parlamenttel kapcsolatos ismereteiről. Az első on-line fordulóból régiónként a legjobb tíz csapat jutott be a regionális döntőkbe, ahonnan a regionális forduló győztese, és összesített eredmény alapján a három legjobb második helyen végzett csapatot hívták meg a december 16-i kecskeméti országos döntőre.

A versenyben a diákoknak nem csak lexikális tudásra volt szükségük, hanem rátermettségüket és problémamegoldó képességüket kreatív feladatokkal kellett bizonyítaniuk, egyes feladatokat pedig elő kellett adniuk.

A három fordulóban az az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium négy fős csapata teljesített a legeredményesebben, így ők nyerték el a vetélkedő fődíját: ők vehetnék részt a 2016/2017-es tavaszi félévben az Euroscola-programban. Ebben 28 tagállam középiskolás diákjai tehetik próbára képességeiket az Európai Fiatalok Parlamentjének találkozóin az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban. A verseny 2-4. helyezett csapatai az Európai Unió soros elnökségét 2016 második felében betöltő Szlovákiába látogathatnak el többnapos tanulmányútra.

A "4 for Europe" vetélkedőt a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a Katona József Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség, együttműködésével rendezték meg.

Rovatok