Index Vakbarát Hírportál

Úgy néz ki, hónapokat buknak a brexit-tárgyalásokkal

2017. október 13., péntek 05:29

A mostani csúcson nem léptetnék tovább a tárgyalásokat, legfeljebb a következőn. Főleg a kilépési számlával elégedetlenek.

Kiszivárgott a legközelebbi uniós csúcsra tervezett végkövetkeztetés az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséről. Az állam- és kormányfők a jövő heti találkozójukon dönthetnének arról, hogy engedjék-e a második szakaszba az egyezkedést, de ezt korábban ahhoz kötötték, hogy a három legfontosabb kilépési feltétellel,

„megfelelően haladjanak”.

A Politico által közzétett, október 12-i dátumozású tervezet alapján

a három kérdésből nullával teljesen elégedettek az állam- és kormányfők, így nem is engedik továbblépni a tárgyalásokat.

Csütörtökön Michel Barnier uniós főtárgyaló is arról beszélt, hogy nem haladnak eleget, így nem javasolja, hogy áttérjenek a többi témára. Korábban az Európai Parlament is azt kérte: ha a most lezárt, ötödik tárgyalási fordulóban sincs áttörés, ne lépjenek tovább. A legtöbb képviselő, köztük egy évtizedekig az Egyesült Királyságban élő magyar is a londoni kormányt kritizálta.

A csúcsra készült tervezetben

A dokumentumtervezet úgy fogalmaz, a vélemények eddigi közeledésére építve továbbra is dolgozni kell rajta, hogy „a lehető leghamarabb rátérhessenek a tárgyalások második fázisára”. Majd decemberben ismét felmérik, mennyit haladtak, magyarul

most októberben gyakorlatilag kizárt, hogy továbblépjenek.

Annyi szívességre hajlandóak, hogy az EU-n belül előzetes egyeztetésekkel készítsék elő a második szakaszos tárgyalásokat. Egy uniós diplomata viszont leszögezte a Politicónak: erre nem kellene úgy tekinteni, mint valamilyen briteknek tett engedményre.

A legalább két hónapos csúszással még nehezebb lesz, hogy a kilépési kérelem idén márciusi beadásától számított két éven belül megállapodjanak. Már így is eldobtak némi időt azzal, hogy a konzervatív brit kormánypárt előrehozott választással próbálta növelni a képviselői számát. Ehelyett bukták a többségüket, és az EU-barát, valamint EU-ellenes szárnyról folyamatosan ellentétes kijelentések érkeznek.

Nyitókép: Brexitellenes felvonulás Manchesterben, a konzervatív párt október elsején tartott kongresszusa idején (Darren Staples/Reuters)

Rovatok