Index Vakbarát Hírportál

Tajani EP-elnökből olasz miniszterelnök lehet

2018. március 2., péntek 11:59

Antonio Tajani EP-elnök a Twitterén jelentette be, hogy elfogadja a miniszterelnöki jelölést Silvio Berlusconitól, az olasz jobbközép pártkoalíció vezetőjétől. Azt írta, rendelkezésre áll, hogy szolgálja Olaszországot. „Minden további döntés az olasz választókra és az olasz köztársasági elnökre vár" – hangsúlyozta.

Tajani kezdetben azt hangoztatta, hogy megmarad az Európai Parlament elnöki tisztségében. Ennek ellenére a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) számos kampányeseményén részt vett, annál is inkább, mert az FI egyik alapítója és Berlusconi egyik legrégebbi politikustársa.

A vasárnapi olasz parlamenti választások előtti utolsó felmérések az FI, az Északi Liga és az Olasz Testvérek alkotta jobbközép szövetség győzelmét jósolták erős kormánytöbbség nélkül. Ha ebben a jobbközép szövetségben az FI kapja a legtöbb szavazatot, akkor Tajanit jelölik miniszterelnöknek. Nem kizárt, hogy ebben az esetben az uniópárti Tajanit és kormányát a balközép erők is támogatni fogják a parlamentben, írja az MTI.

Rovatok