Index Vakbarát Hírportál

Juncker kabinetfőnökének főtitkári kinevezését bírálták EP-képviselők

2018. március 13., kedd 12:19

Pártállástól függetlenül számos európai parlamenti (EP-) képviselő élesen bírálta az Európai Bizottságot Martin Selmayr főtitkári kinevezésének vitatott módja miatt, a testület plenáris ülésen a felszólalók közül többen is a döntés visszavonását sürgették.

Günther Oettinger emberi erőforrásokért is felelős uniós biztos azt hangoztatta, hogy teljesen bevett eljárással, az előírásoknak megfelelően választották meg február végén Jean-Claude Juncker bizottsági elnök korábbi kabinetfőnökét, a szabályok teljes körű betartásáért pedig ő maga felelt. Hozzátette, a brüsszeli testület tagjai egyhangúlag támogatták a döntést, amelyben csak az alkalmasság játszott szerepet, a nemzetiség és a párthovatartozás nem.

Szerinte a Brüsszelben sokak által egyszerre csodált és rettegett német jogász „minden szükséges szakértelemmel és képzettséggel rendelkezik, tapasztalt, hosszú időt töltött el kulcspozíciókban, EU-párti, szorgalmas, tehetséges, továbbá Juncker és a biztosi kollégium is megbízik benne".

A felszólalást követő vitában kivétel nélkül minden képviselő bírálta az eljárást, főként az átláthatóság hiánya, illetve amiatt, hogy a biztosok csak az utolsó pillanatban vették napirendre az ügyet.

Emily O'Reilly európai ombudsman hétfőn megerősítette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. „Két panasz érkezett hozzánk, most ezeket tanulmányozzuk" – mondta. (MTI)

Rovatok