Index Vakbarát Hírportál

Szkripal-ügy: a britek továbbra is számíthatnak az EU támogatására

2018. március 13., kedd 19:43

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta, az Európai Unió továbbra is támogatja az Egyesült Királyságot Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt és lánya megmérgezésének ügyében – írja az MTI.

Rendkívül fontos, hogy a felelősök világosan lássák, Európa egyhangúlag, rendíthetetlenül támogatja a tettesek felelősségre vonását.

– mondta Timmermans, aki szerint nem engedhetjük meg, hogy idegmérgeket vessenek be társadalmainkban, ez ugyanis kollektív felelősség, amire mindenkinek reagálnia kell, nem csak a brit kormánynak. 

Éppen ezért arra szólította fel az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy jövő heti találkozójukon fejezzék ki teljes szolidaritásukat a britekkel.

Felszólalt Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is, aki szintén közös uniós válaszintézkedéseket sürgetett, szavai szerint ugyanis a gyalázatos támadás a tervezett brit uniós kilépés ellenére még európai földön történt.

London szerint valószínűleg Oroszország felelős Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) korábbi orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés volt ezredese és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséért, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor kedden tagadta, hogy országa bűnös lenne a mérgezésben. Az ügy hátteréről bővebben itt olvashat.

Rovatok