Index Vakbarát Hírportál

Egyre több fogyatékossággal élő ember élhet méltóságteljes körülmények között Magyarországon

2018. március 21., szerda 12:55

Az Európai Parlamentben kedden megnyílt a Magyarországon fogyatékossággal élők elhelyezésének kormányzati stratégiáját bemutató kiállítás, ennek apropóján mondott beszédet Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, írja az MTI.

A kiállítás azt mutatja be, hogy Magyarországon egyre több fogyatékossággal élő ember élhet méltóságteljes körülmények között, kikerülve a nehézségekkel küzdő, szegregált intézmények falai közül, mondta Kósa. A képviselő kiemelte, hogy Magyarország volt az első kelet-közép-európai ország, amely átfogó stratégiát alkotott a fogyatékkal élőket befogadó nagy intézetek kiváltására. 

2023-ig 10 ezer fogyatékossággal élő fog lehetőséget kapni az önálló életre közösségi formában.

Kósa szerint az intézetekből kiköltöző fogyatékossággal élők példája bizonyítja, hogy a kormányzati stratégia működik, ami azért van, mert az embereket helyezi a középpontba. 

Senkit nem hagyunk az út szélén, a fogyatékossággal élőknek is joguk van méltó és boldog életet élni.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fogyatékkal élő embereket befogadó közösségek társadalmi szemlélete pozitív irányba változik. A kisközösségekben élők esélyt kapnak egy jobb és teljesebb életre, a gondozóik egy más beállítottságú hivatásra, az őket befogadó közösségek által pedig Magyarország arra, hogy jobb minőségű társadalom épüljön.

"Közös célunk, hogy a fogyatékos emberek látható, hallható, egyenrangú és egyenjogú állampolgárai legyenek Magyarország."

Rovatok