Index Vakbarát Hírportál

Jobb minőségű bioélelmiszereket garantál egy uniós megállapodás

2018. április 20., péntek 19:33

A bioélelmiszerek és címkézésük új rendszeréről hagyott jóvá megállapodást az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, amely szerint ilyen védjegy alatt csak magas minőségű biotermékeket lehet majd értékesíteni az Európai Unióban.

A megállapodás értelmében a bioélelmiszerek termelési láncának minden pontját évente legalább egyszer ellenőrizni kell, az unióba behozott áruknak pedig mindenben meg kell felelniük az EU-s szabványoknak.

A termelés növelése miatt a gazdaságokban megengedett lesz egyszerre hagyományos és biotermékeket termelni, ha a kettőt jól elkülönítik egymástól. Ha nem akarják elveszíteni a bio-minősítést, a termelőknek új megelőző intézkedésekkel kell szavatolniuk, hogy áruikba ne kerüljön kémiai növényvédőszer vagy műtrágya.

A rendelet hatályba lépése után négy évvel az Európai Bizottság megvizsgálja, mennyire hatékony a szennyezés elleni védelem és szükséges-e módosítani a jogszabályon. Az elfogadott szöveget az Európai Unió Tanácsnak is jóvá kell hagynia, mielőtt 2021. január elsején életbe lép. (MTI)

Rovatok