Index Vakbarát Hírportál

Az EP nagyon sok európai halat akar

2018. június 15., péntek 15:04

Az Európai Parlament felkarolja a vízi állatok és növények tenyésztését. Az EP állásfoglalása szerint fenntartható és versenyképes uniós akvakultúrára van szükség, az Európai Uniónak ehhez megfelelően kell finanszíroznia az édesvízi ágazatot, írja az MTI az uniós parlament szerdai közlése nyomán.

Az állásfoglalás szerint az akvakultúrára szánt uniós fejlesztési pénzek ötödét az édesvízi haltenyésztésre kell fordítani. A dokumentum kimondja azt is, hogy az édesvízi akvakultúrára a tengeri akvakultúrától teljesen eltérő környezeti fenntarthatósági normákat kell alkotni, valamint hogy az EP fontosnak tartja az akvakultúrához kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység nagyobb uniós támogatását is.

A nem jogalkotási állásfoglalás azt szeretné, hogy az egyenlő feltételek megteremtése érdekében az importált termékekre ugyanolyan környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírások legyenek érvényesek, mint az uniós termékekre. A termékeknél egyedi címkét kell létrehozni a fogyasztók tájékoztatására, a termékek nyomon követhetősége és átláthatósága érdekében.

Erdős Norbert fideszes EP-képviselő szerint a magyar vidék érdeke, hogy az édesvízi haltenyésztést segítő uniós források a halászati költségvetés jövőbeni 4 százalékos csökkenése ellenére növekedjenek. Erdős az MTI-hez eljuttatott közleményében leírja: javaslatára az EP-s állásfoglalás az édesvízi akvakultúra beruházásainak támogatási intenzitását 75 százalékra emelte, valamint hogy szerinte jó döntés az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetése az ágazatban, hiszen az jelentősen könnyíti a halászok és a haltenyésztők adminisztratív feladatait.

Erdős örül, hogy az EP külön fejezetben kívánja szerepeltetni az édesvízi akvakultúrát az uniós halászati politikán belül, ugyanis az édesvízi kultúra számos ponton különbözik a tengeritől, ezért egyedi és eltérő szabályokat kellene meghatározni a tengeri és az édesvízi ágazatra, amely különösen a környezeti fenntarthatóság területén indokolt a fideszes politikus szerint.

Rovatok