Index Vakbarát Hírportál

Verhofstadt szerint részletes megállapodás kell a brexitről

2018. június 21., csütörtök 16:20

Akár húsz évig is elhúzódhatna a brit EU-tagság megszűnésének folyamata, ha az Európai Bizottság által októberben kijelölt határidőig nem sikerül a legapróbb részletekig kidolgozott politikai egyezségre jutni a kilépés utáni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, mondta a londoni alsóházban az Európai Parlament (EP) brexitügyi referense, aki szerint ennek elkerülésére egy társulási szerződés lenne a legjobb megoldás.

Guy Verhofstadt, aki az alsóház brexitügyi bizottságának meghallgatásán vett részt, képviselői kérdésre válaszolva kijelentette: a majdani kétoldalú kereskedelmi viszonyrendszer részletkérdéseinek kidolgozása valószínűleg még akkor is eltart a brit EU-tagság jövő márciusban esedékes megszűnése után tervezett, várhatóan 2020 decemberéig tartó átmeneti időszak végéig, ha idén ősszel sikerül végleges formájába önteni a brexit utáni időszak kapcsolatrendszerének szabályozásáról szóló politikai nyilatkozatot.

Verhofstadt szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az Egyesült Királyság valamilyen formájú társulási egyezményt kötne az Európai Unióval. A belga EP-politikus szerint ugyanis ez nagyon rugalmas keretrendszert biztosíthatna mindkét félnek, lehetővé téve a mindenkori szándékok szerint a „nagyon szűk", csak a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra szorítkozó, vagy a „nagyon széleskörű" viszonyrendszer kialakítását.

Verhofstadt a londoni parlament brexit bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a brexit folyamata javította az EU népszerűségét a többi tagországban, és újraindította a vitát az uniós intézményrendszer reformjáról. Hozzátette azonban, hogy Nagy-Britannia távozását az EU kudarcának is tartja, írja az MTI.

Rovatok