Index Vakbarát Hírportál

EU-szintű Magnyitszkij-törvény bevezetését sürgetik EP-képviselők

2018. december 7., péntek 14:01

Az amerikai Magnyitszkij-törvény európai uniós változatának bevezetésére szólított fel pénteki nyílt levelében számos parlamenti és európai parlamenti (EP-)képviselő, a tervezett jogszabály értelmében szankciókkal sújthatnák az emberi jogok megsértőit világszerte.

Ez a rendelkezés lehetővé tenné, hogy beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeljenek el a korrupcióban, pénzmosásban, illetve emberijog-sértésekben érintett személyekkel szemben.

Eddig hat ország – az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – vezette be a jogszabályt, amelynek alapján sokakat büntetőintézkedésekkel sújtottak Dél-Szudánban, Mianmarban, Nicaraguában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában és máshol.

„Az elkövetők külföldön lévő bankszámláinak és beutazásának megcélzása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy következményei legyenek a tetteiknek" – mutattak rá a levélben.

Az Európai Parlament már többször felszólított az EU-szintű Magnyitszkij-törvény bevezetésére, az uniós tagállamok kormányainak tanácsa azonban eddig nem lépett. A levél aláírói szerint viszont komoly előrelépést jelent, hogy nemrég a holland kormány konkrét javaslatot terjesztett elő, amelyről jelenleg egyeztetés folyik. Kiemelték, ez a tervezet tökéletesen megfelelő, egyedül annyi vele a probléma, hogy Magnyitszkij neve nem szerepel benne, mert egyesek szerint megnehezíthetné az elfogadást, ha a szöveg közvetlenül utalna Oroszországra.

A tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli ülésükön vitatják meg a kezdeményezést, amelyet egyhangúlag kellene elfogadniuk. A több európai újságban közzétett levelet 18 ország 45 képviselője írta alá, köztük a néppárti Manfred Weber, a szociáldemokrata Ana Maria Gomes, a liberális Guy Verhofstadt és a zöldpárti Rebecca Harms. (MTI)

Rovatok